Japan steekt 240 miljard in stimulering economie

De Japanse premier Abe heeft woensdag een nieuwe krachtige injectie voor de kwakkelende economie

Het is een nieuwe poging van de regering de zogenoemde ‘Abenomics’ te laten werken. Toen Abe eind 2012 aantrad, was hij vastbesloten de ook toen al jaren stagnerende economie op te peppen met een combinatie van ruimere geldtoevoer door de centrale bank, omvangrijke investeringen in infrastructuur en hervorming van de arbeidsmarkt.

Ruim drie jaar later zijn de resultaten echter nog mager. De verwachte groei van het bbp dit jaar bedraagt slechts 0,5 procent. Het afgelopen kwartaal daalden de prijzen bovendien licht, met 0,1 procent. In zo’n situatie van deflatie consumeren mensen over het algemeen minder en worden bedrijven evenmin geprikkeld tot nieuwe investeringen.

Naar verwachting zullen pas in september details van Abes plannen bekend worden. Wel is duidelijk dat het geld deels wordt besteed aan een verhoging van de lonen in de kinderopvang en de bejaardenzorg en aan beurzen voor studenten. Ook is de bedoeling dat een deel van de miljarden wordt gestoken in verbetering van de havenfaciliteiten, zodat ook uitzonderlijk grote schepen kunnen aanleggen, en in een nieuwe lijn voor magneettreinen.