Inspectie: genoeg politie tijdens aanslag Nice

Minister Cazeneuve lag onder vuur omdat volgens critici de vrachtwagen die 84 mensen doodreed te makkelijk de boulevard kon bereiken.

Marie-France Monéger-Guyomarc'h van de inspectie presenteert haar bevindingen.
Marie-France Monéger-Guyomarc'h van de inspectie presenteert haar bevindingen. Foto Dominique Faget / AFP

Er was geen sprake van ondermaatse politiebeveiliging ten tijde van de dodelijke aanslag met een vrachtwagen in Nice. Die conclusie trekt de inspectie van de Franse politie na een intern onderzoek, meldt persbureau AFP.

“Dit was geen bijzonder evenement. We hadden geen kennis van een concrete dreiging,” zei directeur Marie-France Monéger Guyomarc’h van de politie-inspectie. “Daarom was de politie-inzet niet inadequaat.” Volgens Monéger Guyomarc’h hielden de veiligheidsdiensten rekening met “klassieke dreigingen” zoals bommen of gewapende militanten, maar niet met een vrachtwagen die op het publiek kon inrijden.

“Het is duidelijk dat de veiligheidsoperaties niet waren afgestemd op dit type aanslag. De noviteit en intensiteit gingen ons voorstellingsvermogen te boven.”

Lees ook dit stuk over mogelijke maatregelen tegen dit soort aanvallen: Ook tegen huis-tuin-en-keukenterreur valt iets te doen

‘Via de stoep’

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve kondigde het onderzoek vorige week aan na aanhoudende kritiek over de politie-inzet, die volgens sommigen te gering was. Er bleven vragen rijzen over hoe het kon dat de vrachtwagen zonder tegengehouden te worden de Promenade des Anglais kon bereiken, waardoor 84 doden en meer dan 200 gewonden vielen.

Cazeneuve beweert dat de vrachtwagen via de stoep auto’s van de Nationale Politie heeft ontweken die de weg blokkeerden. De krant Libération meende echter op basis van ooggetuigen en foto’s dat de minister heeft gelogen. Er zouden slechts dranghekken hebben gestaan bij de toegang tot het voetgangersgebied, bewaakt door twee agenten van de gemeentelijke politie.

De minister reageerde woest: vierhonderd meter van de plek waar de foto werd genomen zou wel degelijk Nationale Politie hebben gestaan. Desondanks kondigde hij een onderzoek aan.

Volgens Monéger Guyomarc’h heeft Cazeneuve niet gelogen. De verwijten zouden komen omdat critici informatie die vlak na de aanslag “uit transparantieoverwegingen” is vrijgegeven verkeerd hebben geïnterpreteerd. Ze bevestigde de lezing van de lokale overheid over het aantal politieagenten dat is ingezet. Er waren 62 agenten van de Nationale Politie en 42 van de gemeentelijke politie van Nice.