Geweldige Tour, maar niet voor de kijkcijfers

Wielren-tv

De Tour werd dit jaar niet goed bekeken, zowel in Nederland als in de ons omringende landen. Is er te veel sport op televisie?

Dumoulin (boven) en Mollema (onder) deden het goed dit jaar.
Dumoulin (boven) en Mollema (onder) deden het goed dit jaar. Foto’s AP, ANP

Tom Dumoulin won twee etappes in de Ronde van Frankrijk. Bauke Mollema maakte lange tijd kans op een plek op het podium. En meesterknecht Wout Poels had een groot aandeel in de Tourzege van zijn kopman Chris Froome.

Het sportieve succes van de Nederlandse deelnemers aan de Tour de France vertaalde zich echter niet in hoge kijkcijfers. Zelfs het drama hielp niet: Dumoulin viel geblesseerd uit, Mollema had een slechte dag en haalde de top-10 niet. Gemiddeld keken slechts 748.000 mensen naar de rechtstreekse uitzendingen van de Tour-etappes bij de NOS.

Dat is 31 procent minder dan vorig jaar – de grootste daling van de grote tv-landen. Wel was 2015 de best bekeken Tour op de Nederlandse tv in twintig jaar. Dat kwam met name door de Grand Départ, de uitgebreide start, van het evenement in Utrecht. Nederlanders kijken blijkbaar liever naar wielrennen ín Nederland dan naar wielrennende Nederlanders.

Het buitenland: hetzelfde beeld

Ook in België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de VS stemden minder fans af op de Tour. In Vlaanderen keek 13 procent minder mensen naar het wielrennen op Sporza (VRT). In Frankrijk trokken de uitzendingen op France 2 en France 3 9 procent minder kijkers.

Ook de talkshows over de Tour zagen geen spectaculaire cijfers. De Avondetappe (NOS), voor het eerst met Dione de Graaff en Herman van der Zandt, trok gemiddeld 871.000 kijkers. Dat is net zo veel als de laatste Avondetappes van Mart Smeets, in 2014. In Vlaanderen haalde Vive le Vélo ruim 720.000 kijkers, onder wie een onbekend aantal Nederlandse wielerfans. Dat was ruim 4 procent minder dan in 2015. Het programma haalde wel het hoogste marktaandeel in vijf jaar, zegt een woordvoerder van de VRT. Minder kijkers en een hoger marktaandeel betekent: minder mensen keken op dat moment naar de tv.

Heeft het wielrennen nu afgedaan als de ultieme zomersport op tv? Is de Tour de France het grootste ‘slachtoffer’ van de overvolle Sportzomer?

Voor de daling is een aantal verklaringen te geven. De aanslag in Nice, de coup in Turkije, de Brexit, de voorverkiezingen in de VS, er bleef weinig tijd over om rustig naar fietsende mannen te kijken of om na te praten over hun prestaties. Daarbij kwam het EK voetbal, dat eindigde in de eerste week van de Tour. Het voetbal trok recordcijfers in onder meer België en drukte het wielrennen naar het tweede plan.

Bovendien, klaagden sportfans, was de Tour niet spannend. Een peiling van de Vlaamse zender Sporza toonde zondag dat meer dan 50 procent van de sitebezoekers de Tour weinig opwindend vond. Dat kwam onder meer door de suprematie van Sky, team van winnaar Froome

Duitsland: helemaal stoppen?

In Duitsland hebben de lagere cijfers geleid tot discussie of ARD en ZDF nog steeds live verslag moeten blijven doen van de Tour de France. Vorig jaar brachten beide publieke omroepen voor het eerst in vijf jaar de Tour weer rechtstreeks op tv. Zij keerden in 2012 de Tour de rug toe na het dopingschandaal rond Jan Ullrich.

Een woordvoerder van de ARD, dat jaarlijks 2,5 miljoen euro betaalt voor de uitzendrechten van de Tour de France, zei tegen adviesbureau Sportcal dat de omroep in de herfst een besluit neemt over de Tour. Daarbij zal ongetwijfeld meespelen dat in 2017 de Tour start in Düsseldorf: goed voor de kijkcijfers.