EU geeft Polen drie maanden om macht Hof te herstellen

Afgelopen tijd heeft de Poolse regering het Constitutionele Hof flink hervormd.

Een man houdt een Europese vlag vast onder een grote Poolse vlag tijdens een tijdens een anti-overheids demonstratie.
Een man houdt een Europese vlag vast onder een grote Poolse vlag tijdens een tijdens een anti-overheids demonstratie. Kacper Pempel / Reuters

De Europese Commissie dreigt met sancties als Polen niet binnen drie maanden de rechten van het Constitutionele Hof beter beschermt. De conservatieve regering van Polen heeft afgelopen tijd de mogelijkheden van het Constitutionele Hof flink beperkt, omdat het partijdig zou zijn.

In december werden drie nieuwe constitutionele rechters bij het Hof benoemd, op plekken die al bezet waren. Daarnaast werd het Hof flink beperkt door besluitvorming met een tweederde meerderheid op te leggen. Sinds maart weigert de regering besluiten van het Hof te publiceren.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei woensdag tijdens een persconferentie:

“Ondanks de dialoog die is nagestreefd met de Poolse autoriteiten sinds begin dit jaar, beschouwt de Commissie de belangrijke problemen die de rechtsstaat bedreigen als onopgelost.”

Zorgen werden vorig jaar al geuit, maar in juni maakte de Europese Commissie formeel bezwaar tegen de Poolse maatregelen tegen het Hof. Er werd geoordeeld dat de maatregelen de democratie ondermijnen en in strijd zijn met de grondrechten van de Europese Unie. Destijds waarschuwde Timmermans voor “twee parallelle juridische structuren” en daaruit voortkomende onzekerheid. Als Polen zelf niet in actie komt, kan het land in het ergste geval zijn EU-stemrecht verliezen. De kans daarop is echter klein aangezien de Hongaarse premier al een veto aangekondigde.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde in een verklaring de beslissing van de Europese Commissie “prematuur”. “Door de beslissing loopt de Commissie het risico om aan autoriteit in te boeten”, aldus het ministerie in de verklaring.

Lees ook: Vijf vragen over de Poolse kwestie

Naast in de rechterlijke macht, greep de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) ook in binnen de media. De Poolse publieke omroep werd onder politiek toezicht geplaatst. Zo verdwenen bekende tv-journalisten van de een op de andere dag van televisie.