Elf gewichtheffers alsnog betrapt op Spelen 2012

Onder de sporters bevinden zich zes medaillewinnaars, onder wie de tweevoudig wereldkampioenen Aleksandr Ivanov en Natalia Zabolotaya.

Archiefbeeld van het gewichtheffen op de Spelen van 2008.
Archiefbeeld van het gewichtheffen op de Spelen van 2008. Foto Robin Utrecht / ANP

Elf gewichtheffers zijn alsnog betrapt op het gebruik van doping, na het hertesten van bloed- en urinestalen van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Onder hen zijn zes medaillewinnaars, zo maakte de internationale gewichthefbond IWF woensdag bekend. De elf sporters worden voorlopig geschorst in afwachting van een definitief oordeel van de bond.

Het merendeel van de betrapte gewichtheffers is afkomstig uit een voormalig Sovjetland. Naast vier Russen gaat het om sporters uit onder meet Azerbajdzjan, Kazachstan, Wit-Rusland en Georgië. In mei van dit jaar werden ook al twintig gewichtheffers gepakt bij het opnieuw analyseren van dopingstalen die zijn afgenomen bij de Spelen van 2012 en 2008.

Onder de gewichtheffers die nu zijn betrapt, bevinden zich Aleksandr Ivanov (tot 94 kilo) en Natalia Zabolotaya (tot 75 kilo). Beide Russische sporters werden in het verleden twee keer wereldkampioen en veroverden in Londen de zilveren plak. Ook bronzenmedaillewinnares Irina Koelesja uit Wit-Rusland testte positief.

Betere onderzoeksmethoden

Het Internationaal Olympisch Comité is al enkele maanden bezig met het hertesten van stalen van sporters die deelnamen aan de Spelen van Londen of Beijing. De olympische koepel maakte in mei bekend dat bij die nieuwe testen een kleine zestig sporters tegen de lamp waren gelopen. Toen werd nog niet bekendgemaakt om welke sporters en sporten het ging.

Dat de betrapte sporters destijds niet werden gepakt en nu wel komt doordat de dopingtesten sinds 2012 nauwkeuriger en geavanceerder zijn geworden. In totaal onderzocht het IOC 265 stalen van de Londense Spelen, waarna de desbetreffende atleten en bonden werden ingelicht over de resultaten.