Longreads

Dit zijn de vluchtelingen die meedoen aan de Olympische Spelen

S.L. Price vertelt hoe de tien vluchtelingen in het team terecht kwamen en zich klaarmaken voor de Spelen.

Judoka Yolande Mabika uit DR Congo woont sinds het WK in 2013 in Rio. Dit jaar maakt ze deel uit van het Olympisch Vluchtelingen Team.
Judoka Yolande Mabika uit DR Congo woont sinds het WK in 2013 in Rio. Dit jaar maakt ze deel uit van het Olympisch Vluchtelingen Team.

Toen Yiech Pur Biel tien jaar oud was, moest hij met zijn moeder en drie jongere broertjes en zusjes vluchten uit wat nu Zuid-Soedan is. Om haar jongste kinderen in veiligheid te brengen, besloot zijn moeder Biel achterlaten bij een buurvrouw. De buurvrouw nam hem onder zijn vleugels en hij belandde in het Kakuma-vluchtelingenkamp in Polen. Dit jaar zal hij als lid van het Vluchtelingenteam naar de Olympische Spelen in Rio gaan. S.L. Price schreef zijn verhaal, en dat van de negen andere topsporters uit het Olympisch vluchtelingenteam, op in een longread voor Sports Illustrated.

Begin juni maakte Thomas Back, de chef van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), bekend dat een team van tien vluchtelingen mee mag doen aan de Olympische Spelen. Back sprak van “een symbool van hoop voor alle vluchtelingen in onze wereld” en dat het team “een signaal is naar de internationale gemeenschap dat vluchtelingen onze medemens zijn, en een verrijking van de samenleving.” Het vluchtelingenteam bestaat uit tien atleten. Vijf van hen komen uit Zuid-Soedan, twee uit Syrië, twee uit de Democratische Republiek van Congo (DRC) en één uit Ethiopië. Ze zullen tijdens de Spelen uitkomen onder de Olympische vlag.

Lees ook: Vluchtelingteam in Rio: symbool van hoop

Hoewel Biel niet opgroeide met hardlopen - hij hield meer van voetbal - deed hij afgelopen zomer mee aan een kwalificatiewedstrijd van tien kilometer. De race werd georganiseerd door de Keniaanse Tegla Loroupe, drievoudig olympiër en tweevoudig winnares van de New York Marathon. Op versleten schoenen liep Biel de wedstrijd en eindigde als derde. Loroupe nodigde hem uit te komen trainen in haar trainingscentrum in Ngong, vlakbij Nairobi. Daar trainde zij Biel en de andere Zuid-Soedanese vluchtelingen. Ze gaat mee naar Rio als chef de mission van het vluchtelingenteam.

Ook de achttienjarige Syrische Yusra Mardini maakt deel uit van het team. Ze kwam afgelopen zomer per boot aan in Europa vanuit Syrië. Toen de motor stuk ging, bracht ze de boot met haar zusje en een andere vluchteling al zwemmend naar het land.

Hoewel geen van de vluchtelingen een reële kans maakt op een medaille - alleen de marathonloper uit Ethiopië heeft de officiële kwalificatietijd gelopen - hebben ze een gemeenschappelijke missie: het gesprek over vluchtelingen veranderen. Een grote kanshebber op een medaille bij taekwondo, de Iraanse vluchtelinge Raheleh Asemani, verliet het vluchtelingenteam in april toen ze de Belgische nationaliteit verkreeg. Ze zal in Rio voor dat land uitkomen. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat de vluchtelingen, net als Asemani, voor een land kunnen uitkomen, waardoor lidmaatschap van het vluchtelingenteam een tijdelijke eer is.

Het Olympisch Vluchtelingenteam wordt voorgesteld

Lees de hele longread The Longest Run: Olympics about more than winning for Refugee team van S.L. Price op de website van Sports Illustrated (5.400 woorden, 27 minuten)