Discriminatie

Amsterdamse agent doet aangifte tegen Enschedese collega’s die hem arresteerden

Een politieagent uit Amsterdam heeft deze week aangifte gedaan van bedreiging, mishandeling en ambtsmisbruik tegen collega’s in Enschede. Anis Raiss (29) werd eind mei aangehouden op een politiebureau in Enschede, nadat hij zich had voorgesteld als agent. Agenten aldaar zouden Raiss, van Marokkaans-Nederlandse komaf, hebben gezegd hij er „niet uitziet als een agent”. Ook zou hij zonder grond een nacht zijn vastgezet in een cellencomplex in Deventer. Volgens Raiss werd de arrestatie zo hardhandig uitgevoerd dat hij er letsel aan overhield. Sinds het incident zit hij ziek thuis. Aanvankelijk kreeg Raiss gedwongen verlof opgelegd door zijn werkgever. Na het bekijken van camerabeelden is dat ingetrokken. Raiss wil dat de politie optreedt tegen de agenten. Tot nu is alleen mediation aangeboden, zegt hij. Volgens de agent is dit incident illustratief voor een groter probleem binnen de Nationale Politie, die volgens hem wordt geplaagd door een sfeer van vooroordelen en intolerantie. De politieleiding zegt de kwestie „zeer serieus” te nemen.

‘Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman!’ pagina 10-11
    • Thomas Rueb