Dader München handelde waarschijnlijk uit buitenlanderhaat

Volgens de politie koesterde Ali David S. een haat jegens Turken en was hij er trots op geboren te zijn op dezelfde dag als Hitler.

Hij was een racist die er trots op was op dezelfde dag geboren te zijn als Adolf Hitler, en hij haatte Turken, de jongen van achttien die vorige week vrijdag negen mensen doodschoot in München.

De Duitse politie is er inmiddels van overtuigd dat het geen toeval is dat Ali David Sonboly voor zijn gewelddaad de dag uitkoos dat het vijf jaar geleden was dat de Noor rechtse extremist Anders Breivik 77 mensen de dood in joeg. De Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat de politie op basis van het beeld dat zij van de dader heeft gevormd, nu onderzoekt of hij bewust buitenlanders heeft gedood. Alle negen gedode slachtoffers hadden een migratie-achtergrond.

Lees ook: Duitsland op de proef gesteld

Een niet met name genoemde vriend van hem vertelde tegen Der Spiegel dat hij wegens pesterijen op school „een enorme hekel aan de meeste buitenlanders” had ontwikkeld. Hij wilde niet meer Ali genoemd worden, omdat hij niet voor moslim aangezien wilde worden.

‘Dubbel ariër’

Ali David Sonboly was in Duitsland geboren uit Iraanse ouders, en had daarom ook de Iraanse nationaliteit. Hij ging er volgens de FAZ prat op zich als Duitser en als Iraniër dubbel ariër te kunnen noemen. Het ‘arisch ras’ werd in de negentiende eeuw gebruikt om Iraanse en Indo-Arische volken aan te duiden. De jongen, donker haar en bruine ogen, voelde zich volgens de politie ver verheven boven Turken en Arabieren. Over het ‘manifest’ dat op zijn computer is gevonden, is nog niets naar buiten gebracht.

Beelden van de schietpartij. Tekst gaat verder na video.

Een niet met name genoemde vriend van David had zondag al tegen Der Spiegel gezegd dat hij deel uitmaakte van een groep die de game Counter Strike speelde, en daarbij was opgevallen door zijn racistische taal, vooral jegens Turken.

Hij had ook, onder de game-naam ‘Haat’, zijn bewondering uitgesproken voor Tim K., de Duitse jongen van zeventien die in maart 2009 in Winnenden vijftien mensen doodschoot met het wapen van zijn vader.

Lees ook: Schutter München kocht wapen online

Bij een andere gelegenheid had hij scheldwoorden gebruikt voor Tugce, een Duits-Turkse studente die in november 2014 tussenbeide was gekomen toen drie mannen twee meisjes lastig vielen en haar toen doodsloegen.

Gepest op school

Volgens deze gamevriend werd David gepest op school, onder andere omdat hij een hoge stem zou hebben, een raar loopje had en namen anders dan anderen uitsprak. Deze jongen vertelde Der Spiegel dat hij hem maar twee keer had ontmoet, maar hem aan zijn loopje op videobeelden meteen had herkend als de schutter in München.

Munchen

Overigens zijn er nog vraagtekens over wat er precies is gebeurd vrijdagavond. Afgelopen weekeinde is een jongen ondervraagd die David bij de psychiater waar hij onder behandeling was, had leren kennen. Die had om vier uur de dader ontmoet bij het Olympia Einkaufzentrum. Hij ging daarna weer terug naar huis zonder iemand te waarschuwen - de politie verdenkt hem ervan te hebben geweten wat David ging doen.

Schoten bij de roltrappen

Om acht minuten voor zes kwamen de eerste berichten binnen bij de politie over schoten. Bij de McDonald’s schoot David vijf mensen dood, volgens een reconstructie in de Süddeutsche Zeitung. Daarna liep hij de straat op, waar hij twee mensen doodschoot. Bij een winkel voor elektrische apparaten schoot hij opnieuw iemand dood. Toen liep hij het winkelcentrum binnen en schoot bij de roltrappen zijn negende slachtoffer dood.

Kort daarna stond David op het parkeerdak van het winkelcentrum. Hij kreeg daar een woordenwisseling met iemand op een balkon in de buurt, waarbij hij afgaf op de Scheißtürken. Het is dan kwart over zes.

Om half negen houdt de politie hem aan in een straat op 300 meter van het winkelcentrum. David zet zijn pistool tegen zijn hoofd en schiet zichzelf dood. De politie probeert nog vast te stellen wat er tussen kwart over zes en half negen is gebeurd.