Clinton officieel presidentskandidaat Democraten

Op de Democratische Conventie kreeg ze zoals verwacht de steun van genoeg gedelegeerden.

Hillary Clinton ontving de Democratische presidentsnominatie via een videoverbinding.
Hillary Clinton ontving de Democratische presidentsnominatie via een videoverbinding. Foto Mark Kauzlarich/Reuters

Hillary Clinton is dinsdag officieel tot de presidentskandidaat voor de Democratische Partij benoemd. Op de tweede dag van de conventie in Philadelphia kreeg zij zoals verwacht de steun van genoeg gedelegeerden. Clinton is daarmee de eerste vrouw die een presidentskandidatuur voor een grote partij heeft binnengehaald. Ze mag het in november opnemen tegen de Republikein Donald Trump.

De Democrate werd, op aandringen van haar voormalig rivaal Bernie Sanders, unaniem gekozen. De senator uit Vermont deed die oproepen aan het einde van de officiële telling van de stemmen. Clinton had toen al 2.842 gedelegeerden achter zich, tegenover 1.865 voor Sanders. Na een luidkeels “ja” uit de zaal op de vraag of zij de presidentskandidate zou moeten zijn, liepen een aantal Sanders-aanhangers boos weg.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk O wow, de primaries zijn afgelopen.

Clinton zelf zal donderdag pas op het podium verschijnen. Dan zal de Democrate de nominatie voor de presidentskandidatuur accepteren en zal ze ook haar aanvaardingsspeech geven. Ze verscheen dinsdag wel kortstondig op het scherm in de conventiezaal in Philadelphia. Dat deed Clinton met een symbolische boodschap. Nadat er op een scherm afbeeldingen verschenen van alle voorgaande presidenten van de Verenigde Staten, doorbrak ze visueel het glazen scherm. Het is een verwijzing naar het zogeheten glazen plafond dat ze doorbreekt door als eerste vrouw genomineerd te worden. Ook zei ze:

“Als er nog jonge meisjes zijn opgebleven om te kijken, laat me jullie zeggen: ik zal mogelijk de eerste vrouwelijke president worden, maar één van jullie zal de volgende worden.”

Bill Clinton spreekt

Opvallendste spreker dinsdag op de tweede dag van de Democratische conventie was Hillary’s echtgenoot en voormalig president Bill Clinton. In een lang betoog, dat vooral bol stond van de vele genoemde jaartallen en namen, benadrukte hij vooral de menselijke kant van zijn echtgenote.

“Hillary is zeer geschikt om op een juiste manier om te gaan met de kansen en risico’s die de huidige tijd ons voorhoudt en ondertussen kan niemand zo het verschil maken zoals zij.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Geen beleid of politiek in Bill Clintons speech, maar kleine anekdotes, die Hillary Clinton en haar huwelijk menselijk moeten maken.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bill Clinton noemt nu zoveel namen, staten en jaartallen, dat het lijkt of hij My Life aan het voorlezen is.
Lees ook: Bill is een grandioze spreker, maar ook een probleem

De lange uitweiding van Bill Clinton was op Twitter al snel voer voor allerlei grappen:

Twitter avatar chrisgeidner Chris Geidner 10:23 PM: THEY’RE STILL NOT ENGAGED YET!
Twitter avatar DavidCornDC David Corn “And we’ll pick up with 1987 tomorrow night.” #DemsInPhilly

Opnieuw arrestaties bij protesten

Net zoals maandagavond werd er ook dinsdag weer geprotesteerd buiten het conventiegebouw. Duizenden Sanders-aanhangers en activisten van de Black Lives Matter-beweging zetten zich af tegen de nominatie van Clinton. Daarbij werden drie arrestaties verricht nadat enkelen van hen over politiebarricades probeerden te klimmen. Die waren juist opgezet om de demonstranten op afstand te houden.