Bouw depot Boijmans Van Beuningen mag doorgaan

Het bestemmingsplan moet wel worden aangescherpt. Het Erasmus MC vreest dat het reflecterende gebouw schadelijk is voor patiënten.

Artist impression van het nieuwe depot

Het bestemmingsplan van een nieuw collectiegebouw van het museum Boijmans Van Beuningen is grotendeels goedgekeurd door de Raad van State. Om aan de bezwaren van het Erasmus MC tegemoet te komen, moet het bestemmingsplan voor het nieuwe depot wel worden aangescherpt.

Het ziekenhuis vreest dat het geplande reflecterende gebouw schadelijk is voor patiënten van de kinderpsychiatrische kliniek tegenover het depot. Uit onderzoek van de TU Delft bleek eerder dat het toekomstige gebouw veel licht binnen zal kaatsen bij de kliniek en 10 tot 30 procent van het daglicht zou wegnemen. Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Vrienden van het Park Stichting hadden bezwaar gemaakt omdat het collectiegebouw volgens hen de cultuurhistorische waarden van het Museumpark aantast.

De Rotterdamse gemeenteraad moet het bestemmingsplan van de Raad van State veranderen om te voorkomen dat de weerspiegeling de patiënten onnodig prikkelt. Er werd gevreesd dat de reflectie ook extra zicht zou bieden op de kliniek van het Erasmus MC en de bijbehorende tuin. De gemeenteraad moet met een voorschrift het directe zicht vanuit de publieke gedeelten van het collectiegebouw en het dakterras op de kinderpsychiatrische kliniek voorkomen. Daarnaast mag het terras van het museum van de Raad van State maximaal 450 vierkante meter groot worden. Overige bezwaren, waaronder de mogelijke aantasting van cultuurhistorische waarden van het Museumpark, werden van tafel geveegd.

Boijmans Van Beuningen beschikt over een grote kunstcollectie die niet volledig kan worden tentoongesteld in het museum. Op dit moment wordt een deel van de kunst bewaard in depots die niet meer aan de eisen daarvoor voldoen. Volgens het museum heeft Rotterdam in 2018 een wereldprimeur met de komst van een eerste geheel openbaar toegankelijke kunstdepot.

Een video over de aanvankelijke plannen voor het collectiegebouw: