Barnier gaat namens Commissie onderhandelen over Brexit

Eerder stelde de Europese Raad als de Belg Seeuws aan voor dezelfde taak.

De Fransman Michel Barnier in 2014, toen nog als eurocommissaris voor de interne markt.
De Fransman Michel Barnier in 2014, toen nog als eurocommissaris voor de interne markt. Foto Laurent Dubrule/Reuters

De Fransman Michel Barnier gaat namens de Europese Commissie de gesprekken leiden over het Britse vertrek uit de EU. Dat heeft president Jean-Claude Juncker woensdag bekendgemaakt. De voormalig eurocommissaris zal deze rol vanaf 1 oktober gaan vervullen.

De Fransman moet er onder meer op moeten toezien dat artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, waarin de uittreding van een lidstaat uit de EU is geregeld, correct wordt toegepast. Met de Britse delegatie zal het daarbij onder meer gaan over de manier waarop de landen zich na de Brexit economisch tot elkaar zullen verhouden. Die gesprekken kunnen overigens pas beginnen wanneer premier Therese May de uittredingsprocedure in gang zet. De Britten willen daarvoor de tijd nemen.

Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker Heureux que @MichelBarnier - responsable politique expérimenté - ait accepté d’assumer la tâche importante de Négociateur en Chef sur Art.50
Twitter avatar MichelBarnier Michel Barnier honoured to be entrusted UK negotiation by @JunckerEU and @EU_Commission. Rendez-vous for beginning of demanding task on 1 October.

Staats van dienst

Barnier heeft een grote staat van dienst binnen de Franse en internationale politiek. Zo was hij in het verleden onder meer minister van Buitenlandse Zaken en Landbouw en diende hij tweemaal als eurocommissaris: tussen 1999 en 2004 op regionaal beleid en van 2010 tot 2014 voor interne markt. In die laatste periode was hij onder meer verantwoordelijk voor de hervorming van het Europese financiële stelsel.

Juncker over zijn keuze voor Barnier:

“Ik ben blij dat mijn goede vriend Michel Barner deze belangrijke en uitdagende taak heeft aangenomen. Ik wilde een ervaren politicus voor dit lastige werk. Michel is een begaafd onderhandelaar met een ruime ervaring op beleidsterreinen die relevant zijn voor de onderhandelingen. (…) Hij zal direct aan mij rapporteren en ik zal hem uitnodigen om mijn team op de hoogte te houden van de vorderingen.”

Twee onderhandelaars namens de EU

De benoeming van Barnier is opvallend. Eerder stelde Donald Tusk, leider van de Europese Raad van regeringsleiders, Didier Seeuws aan als hoofd van de Brexit-taskforce die de scheiding tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk moet regelen. Daarmee zijn er de facto nu twee hoofdonderhandelaars die beiden denken de gesprekken met de Britten te gaan leiden. Hoe die rollen zich tot elkaar verhouden is nog onduidelijk.

Lees ook ons portret van Seeuws: Deze man gaat met de Britten onderhandelen over een Brexit