Air-France KLM: zorgen over Frankrijk

De omzet daalde met 5 procent naar 6,22 miljard euro. De operationale winst steeg van 179 naar 317 miljoen euro.

Foto ANP/Remko de Waal

Air France-KLM maakt zich zorgen over Frankrijk als land van bestemming. De luchtvaartmaatschappij heeft de laatste maanden de omzet duidelijk zien verslechteren. Het concern spreekt van “grote geopolitieke en economische onzekerheden” en is somberder geworden over de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Dat maakte het concern op woensdagochtend bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De luchtvaartmaatschappij profiteert de afgelopen maanden van sterk gedaalde brandstofprijzen, maar zij verwacht dat een lagere omzet en negatieve valutaeffecten dat voordeel meer dan zal neutraliseren.

Janaillac: stakingen zijn niet rationeel

De nieuwe bestuursvoorzitter Jean-Marc Janaillac zegt zeer teleurgesteld te zijn in de aangekondigde stakingen die vanaf woensdag bij het Frans cabinepersoneel beginnen. Hij noemt de stakingen “niet rationeel” en een uiting van verstoorde verhoudingen en een gebrek aan vertrouwen.

Hij ziet het de komende maanden als zijn belangrijkste taak om dat vertrouwen via dialoog te herstellen, zo maakte hij woendagochtend bij de presentatie bekend. Volgens Janaillac staat de toekomst van het bedrijf op het spel, want de winstgevendheid is volgens hem nog te laag en Air France-KLM is niet competitief genoeg.

Ook in Nederland bestaat arbeidsonrust. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor 14.500 man grondpersoneel verlopen stroef. De FNV kondigde woensdagochtend aan dat donderdag een deel van het personeel op Schiphol gaat staken. Een pilotenstaking in Parijs eerder dit jaar kostte Air France KLM 40 miljoen euro. De Franse pilotenstaking twee jaar geleden bracht het concern een half miljard euro schade toe.

Meer winst

Air France-KLM behaalde op een kleinere omzet meer winst. De omzet daalde in het tweede kwartaal met ruim 5 procent, maar de brutowinst steeg in de maanden april, mei en juni met 31 procent naar 728 miljoen euro. De nettowinst, waar alle kosten vanaf zijn gehaald, kwam in het tweede kwartaal uit op 41 miljoen euro. Over het eerste halfjaar lijdt het concern nog verlies omdat er in het eerste kwartaal een negatief resultaat van 155 miljoen was.

Het concern rekent erop dat het de kosten dit jaar, exclusief brandstof, 1 procent naar beneden krijgt. Ook verwacht het verder zijn schulden te verlagen. Die daalden in het eerste halfjaar met 0,3 miljard euro naar 4 miljard. Het concern heeft inmiddels 3,8 miljard euro in kas. Door de rode cijfers over 2016 tot nu toe is het eigen vermogen – de bezittingen minus de schulden – negatief geworden. Dat heeft het concern in 2014 ook al meegemaakt en hoeft niet tot acute problemen te leiden.

Lees ook een analyse over het concern: De tijd dringt voor Air France-KLM

Onderdeel KLM deed het een stuk beter de afgelopen maanden. Daardoor bracht het kleinere Nederlandse bedrijfsonderdeel bijna evenveel brutowinst binnen als de tak van Air France.