Acties grondpersoneel KLM treffen reiziger niet

Alleen op de vrachtafdeling leggen grondmedewerkers tijdelijk het werk neer. Reizigers krijgen een cadeautje.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De acties van het grondpersoneel van KLM beperken zich donderdag tot de vrachtafdeling van het bedrijf. Tussen 9.00 en 13.00 uur worden tijdelijk geen vracht en poststukken in vliegtuigen geladen, zo maakte vakbond FNV Luchtvaart woensdag bekend. Op die manier wil het grondpersoneel een betere cao afdwingen.

Reizigers zullen donderdag weinig merken van de cao-acties van het grondpersoneel, stelt de vakbond. Tot 13.00 uur krijgen passagiers bij de incheckbalie een cadeautje en uitleg over waarom de KLM-medewerkers actievoeren. Zakaria Boufangacha, bestuurder bij FNV Luchtvaart, zegt daarover in een toelichting.

“De medewerkers willen duidelijk maken wat het betekent om te werken onder een onzeker contact met steeds slechtere arbeidsvoorwaarden. Ze willen nu eindelijk een goede cao. Ze willen de passagiers vragen om hen daarin te steunen.”

De vakbond wil onder meer een loonsverhoging van 1 procent voor alle 14.500 grondmedewerkers. Daarnaast eist FNV dat de verslechtering van de vakantie- en seniorendagen wordt geschrapt en dat er meer vaste banen komen voor de uitzendkrachten bij het bedrijf. Volgens de bond werken er “een paar duizend” uitzendkrachten bij KLM.

Lees ook: Nieuwe topman Air France-KLM wil arbeidsonrust doorbreken.

KLM: bonden al tegemoet gekomen

KLM liet dinsdag al weten dat het niet kan ingaan op de eisen van FNV. Het bedrijf zegt in een verklaring dat het in het laatste cao-voorstel de bonden “op belangrijke punten” tegemoet is gekomen. Toegeven aan alle eisen zou nog eens tientallen miljoenen euro’s extra kosten, zo schrijft het bedrijf.

Dat geld is er volgens het bedrijf niet. “Verdere aanpassingen op het voorstel prijzen KLM uit de markt en maken onze groeiplannen en ambities onmogelijk”, schrijft het concern. KLM wijst er bovendien op dat alle andere bonden voor grondpersoneel akkoord gingen met het voorstel en alleen FNV reden tot actie zag.

Niet alleen bij KLM voert het personeel actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Bij zusterbedrijf Air France staakt het cabinepersoneel de komende dagen. Vorige maand kwamen de piloten van de Franse maatschappij al in opstand. Die staking kostte Air France-KLM ongeveer 40 miljoen euro, zo liet het bedrijf woensdag bij presentatie van de halfjaarcijfers weten.