47 Turkse journalisten worden opgepakt

Het gaat om voormalige medewerkers van de krant Zaman, voorheen de grootste oppositiekrant van Turkije.

Mensen zwaaien met Turkse vlaggen bij een anti-coup demonstratie op het Taksimplein in Istanbul.
Mensen zwaaien met Turkse vlaggen bij een anti-coup demonstratie op het Taksimplein in Istanbul. Petros Karadjias / AP

De Turkse autoriteiten hebben arrestatiebevelen uitgegeven voor 47 voormalige medewerkers van de krant Zaman. Dat meldt CNN Turk volgens Reuters. Zaman was tot begin maart de grootste oppositiekrant van het land, gelieerd aan de geestelijke Fethullah Gülen.

De journalisten worden officieel gearresteerd wegens het onderzoek naar Gülen, die volgens de Turkse president Erdogan het brein is achter de verijdelde coup eerder deze maand. In maart werd Zaman onder staatstoezicht geplaatst en schreef de krant van het ene op het andere moment ten gunste van Erdogan. De redacteuren hadden zich tijdens de overname opgesloten in het hoofdkantoor van de krant, waar ze online verslag deden van de ontruiming. Zaman wordt nu geleid door een vertegenwoordiger van de regering.

Lees ook: Ineens schrijft Turkse krant Zaman pro-Erdogan

Maandag werden arrestatiebevelen uitgegeven voor 42 journalisten, van wie er zestien inmiddels zijn opgepakt. Sinds de mislukte staatsgreep op 15 juli zijn in Turkije meer dan 50.000 mensen ontslagen en meer dan 15.000 mensen gearresteerd. Ook zijn er meer dan 8.000 militairen vastgezet op verdenking van betrokkenheid bij de couppoging. Er werd voor drie maanden een noodtoestand uitgeroepen, officieel om de veiligheid in het land te herstellen. Het afkondigen van de noodtoestand staat Erdogan toe om het parlement te passeren bij wetswijzigingen.

Gülen ontkent

Gülen was ooit een bondgenoot van Erdogan, maar wordt nu door Erdogan als een grote tegenstander beschouwd. De imam die sinds 1999 in zelfverkozen ballingschap leeft in de VS zou een parallelle staat hebben opgericht binnen Turkije. Gülen zelf ontkent betrokkenheid bij de couppoging.

Lees een profiel over Erdogan: Als hij wordt gekrenkt, komt het slechtste in hem naar boven

Bij de mislukte staatsgreep kwamen ongeveer 290 mensen om het leven. Turkse speciale eenheden zijn nog steeds op zoek naar een klein aantal coupplegers. Daarbij worden bijvoorbeeld helikopters en drones ingezet in de regio rond het vakantieverblijf van Erdogan in de badplaats Marmaris. Daar verbleef Erdogan tijdens het begin van de couppoging. Een kwartier nadat hij zijn hotel was ontvlucht, werd dat aangevallen.