Zorg

Verlies ziekenhuis Spijkenisse

Foto Arie Kievit / ANP

Medisch Centrum Spijkenisse, een doorstart van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis dat in 2013 failliet ging, zit nog steeds in financiële problemen. Het ziekenhuis leed vorig jaar wederom verlies, net als in 2014 en 2013. Technisch is het ziekenhuis failliet: het heeft een negatief eigen vermogen van 7 miljoen euro. Maar de twee belangrijkste eigenaren, het Maasstad Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, hebben onder voorwaarden geld toegezegd. De directie heeft eind vorig jaar een nieuwe reorganisatie aangekondigd waarbij „rigoureuze ingrepen niet zullen worden geschuwd”. Met zorgverzekeraar CZ is een betalingsregeling getroffen. Het ziekenhuis waarschuwt in zijn jaarrekening zelf voor „materiële onzekerheid omtrent de continuïteit”, maar heeft de balans opgesteld waarbij van overleving wordt uitgegaan. De accountant waarschuwt dat er „gerede twijfel” bestaat over die continuïteitsveronderstelling van het ziekenhuis. (NRC)