Hulppastoor vermoord bij gijzeling in Franse kerk

Twee met messen bewapende mannen sneden de keel van een hulppastoor door in een kerk nabij Rouen. Volgens president Hollande handelden zij namens IS.

Foto Charly Triballeau/AFP

Twee gijzelnemers hebben dinsdagochtend ten minste één geestelijke gedood bij een gijzeling in een katholieke kerk even ten zuiden van Rouen. Het gaat om een hulppastoor van wie de keel is doorgesneden, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Eén persoon is zwaargewond geraakt en is er momenteel slecht aan toe.

President François Hollande zei dat de twee gijzelnemers “terroristen van Daesh [naam waarmee Frankrijk refereert aan IS, red.]” waren. Kort na die verklaring eiste IS inderdaad de aanslag op. Hollande sprak van een “verachtelijke terroristische daad”.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas “Twee terroristen die zeiden dat ze van Daesh waren”, zegt Hollande, hebben de priester vermoord.

Hollande heeft vertegenwoordigers van alle religies uitgenodigd op het Elysée. De president zei dat IS Frankrijk de oorlog heeft verklaard en vervolgde:

“”De dreiging blijft zeer hoog [...] We moeten deze oorlog met alle middelen met respect voor de wet voeren.”

Het tweetal is door de politie gedood. Franse aanklagers zeggen dat een persoon is opgepakt in verband met de aanslag.

Gijzeling

De gijzelnemers drongen even voor tien uur in de ochtend via een achterdeur de kerk binnen in Saint-Etienne-du-Rouvray, in het noorden van Frankrijk, terwijl daar een mis aan de gang was. Vervolgens sloten zij de toegang tot het gebouw af, meldt Le Parisien. Op dat moment waren naast de hulppastoor ook twee nonnen en twee andere gelovigen aanwezig.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Politie zou nu in de kerk zijn en beide gijzelnemers hebben gedood in Saint-Etienne-du-Rouvray. Er is één dode gijzelaar, meldt France Info.

De omgekomen geestelijke was de 84-jarige Jacques Hamel, bevestigde aartsbisschop van Rouen Dominique Lebrun. Laatstgenoemde zei gelovigen en niet-gelovigen op te roepen zich tot God te wenden na deze moord. “De katholieke kerk heeft geen andere wapens dan het gebed en de broederschap tussen mensen”, aldus Lebrun.

De locatie van de gijzeling aan de Rue Gambetta:

Onderzoek door antiterreureenheid

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt procureur François Molins van het antiterrorismeparket in Parijs de zaak. Molins werd ook ingeschakeld na de aanslagen in Parijs, Nice en op de redactie van Charlie Hebdo. Een van de daders was bekend bij de inlichtingendienst en droeg een enkelband. Hij was eerder aangeklaagd voor banden met terreurnetwerken en probeerde twee keer naar Syrië af te reizen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Een van de daders was bekend bij inlichtingendiensten en droeg een enkelband.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve reist af naar Saint-Etienne-du-Rouvray, evenals president François Hollande.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dat Hollande zich zo snel ter plaatse begeeft, heeft vooral te maken met plaats delict: hij werd geboren en groeide op in Rouen.

Hollande sprak met de Franse Aartsbisschop Georges Pontier, en bracht zijn medeleven over.

Reacties

Premier Manuel Valls, die eerder deze week waarschuwde dat Frankrijk mogelijk met meer aanvallen te maken zal krijgen, heeft in een reactie zijn afschuw uitgesproken over de gijzeling:

“Afschuw bij de barbaarse aanval in een kerk in Seine-Maritime. Alle Fransen en alle katholieken worden hierdoor geraakt. We zullen één blok vormen.”

Twitter avatar manuelvalls Manuel Valls Horreur face à l’attaque barbare d’une église de Seine-Maritime. La France entière et tous les catholiques sont meurtris. Nous ferons bloc.

Ook het Vaticaan heeft de “barbaarse moord” veroordeeld. In een verklaring zei de Kerk dat de aanval “extra gruwelijk” is omdat die op een heilige plaats werd gepleegd, aldus persbureau Reuters. Paus Franciscus zei met “pijn en afschuw” kennis te hebben genomen van de gijzeling.

Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, de facto hoofd van de anglicaanse kerk en geestelijk leider van de Church of England, zei te zullen bidden voor Frankrijk en voor de slachtoffers.

Weinig bekend over de identiteit van de gijzelnemers

Over de identiteit van de daders is nog niets bekend. Bij Franse kerken bestaat al langere tijd de vrees dat ze op een dag slachtoffer worden van terreur. Terreurbeweging IS heeft zijn volgelingen al eerder opgeroepen om Franse kerken aan te vallen.

In 2015 werd een Algerijnse student aangehouden die op het punt stond een aanslag te plegen in een katholieke kerk in het stadje Villejuif, ten zuiden van Parijs. Bij hem thuis werden wapens, kogelvrije vesten en IS-documenten aangetroffen. Hij wordt ervan verdacht op dezelfde dag een vrouw in haar auto te hebben vermoord.

Frankrijk is sinds januari 2015 zeker drie keer door een grote aanslag opgeschrikt. Ook vonden er meerdere terroristische incidenten plaats die minder slachtoffers eisten. Na de aanslagen in Parijs van november werd de noodtoestand ingesteld. Die werd na de moordpartij met een truck in Nice op feestdag 14 juli voor de vierde maal verlengd.