Veroordeelde Koerd Baybasin overgeplaatst naar Vught

Overplaatsing was volgens justitie nodig omdat zijn aanwezigheid in Heerhugowaard tot onrust leidde.

Het vliegtuigje met de tekst 'Free Baybasin', hier gefotografeerd langs de kust.
Het vliegtuigje met de tekst 'Free Baybasin', hier gefotografeerd langs de kust. Foto actievoerders

De tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin is vannacht per helikopter van de gevangenis in Heerhugowaard overgebracht naar een gevangenis in Vught.

De overplaatsing van de gedetineerde – die al achttien jaar vast zit – zou volgens justitiële bronnen zijn gebeurd omdat de aanwezigheid van de onder meer wegens betrokkenheid bij moord veroordeelde Baybasin in Heerhugowaard tot onrust leidde in de gevangenis. Die ontstond nadat afgelopen zaterdag actievoerders met een vliegtuigje met een lint met de tekst ‘Free Baybasin Now’ over zijn gevangenis vlogen. Baybasin en een aantal andere gedetineerden – die het vliegtuig zagen vanaf de luchtplaats – werden na die actie in isolatie geplaatst.

Lees ook: een interview van NRC met Baybasin van vorige maand: ‘De gedachte dat ik vrij kan komen vermindert niet mijn pijn’

De advocaat van Baybasin, Adèle van der Plas, is woedend over de overplaatsing. “Justitie wil mijn cliënt dood voordat er een nieuwe beslissing valt in zijn zaak”. Dit najaar beslist de advocaat-generaal bij de Hoge Raad Diederik Aben of er een nieuw proces moet komen in de strafzaak van Baybasin. De man is naar eigen zeggen in 2002 ten onrechte door het gerechthof Den Bosch veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor betrokkenheid bij een in 1997 in Istanbul gepleegde moord en ontvoering, een poging tot uitlokking van moord in Kentucky en een poging tot invoer van twintig kilo heroïne. Het OM zou gebruik hebben gemaakt van door de Turkse geheime dienst gemanipuleerde telefoongesprekken.

‘Hij wordt gestraft voor actie anderen’

Jos Poelmann, van een groep van vier voormalige gevangenisdirecteuren die zich inzet voor de vrijlating van Baybasin, noemt het “een zeer overtrokken reactie” om Baybasin over te plaatsen. “Hij wordt nu gestraft voor een actie die andere mensen hebben uitgevoerd”. Volgens Poelmann is het “extra dramatisch” voor Baybasin omdat hij wordt behandeld voor posttraumatische stress-stoornis na jarenlange opsluiting in Vught.

Dat Baybasin vannacht per helikopter werd overgeplaatst is volgens justitiële bronnen gebeurd omdat er in deze zomertijd geen mogelijkheden waren om de gedetineerde gewoon overdag per auto te vervoeren.