VDL uit Eindhoven gaat elektrische trucks maken

Het Eindhovense familiebedrijf VDL Groep (2,7 miljard euro omzet, 10.600 werknemers) werkt aan de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens. Het gaat vooral om voertuigen voor in de stad. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

De trucks krijgen een actieradius van ongeveer 100 kilometer en zijn daarmee vooral geschikt voor bijvoorbeeld de bevoorrading van supermarkten. Voor het ontwerp wordt gebruik gemaakt van chassis en cabines van DAF.

De eerste grote 37-tons vrachtwagen moet eind volgend jaar al klaar zijn. Daarna volgen kleinere 18-tons trucks en andere bedrijfsauto’s, waaronder bestelwagens. Rond de jaarwisseling moet het eerste prototype klaar zijn.

VDL verwacht veel van elektrische vrachtwagens. Strengere regels vereisen dat stadsbussen in 2025 emissievrij rijden. Het bedrijf sorteert voor op soortgelijke regels voor vrachtwagens in de stad door de ontwikkeling van bussen door te trekken naar trucks. „We kunnen een groot deel van de ontwikkeling uit het bussensegment ook gebruiken voor vrachtwagen”, zegt projectleider Menno Kleingeld. Vorige week meldde ook Tesla dat het bedrijf elektrische vrachtwagens zal gaan produceren.

VDL, dat onder meer brievenbussen maakt voor PostNL, Mini’s voor BMW en high-techmodules voor ASML. is vooral actief in Brabant en Limburg. Drie jaar geleden redde VDL autofabriek Nedcar in Born. (ANP)