Dit zijn de comeback kids op Lowlands

LCD Soundsystem gaf vijf jaar terug een afscheidsconcert in New York. Toch staan ze nu op Lowlands. Ook andere bands zijn ineens terug. Hoe fris klinken ze nog?

Lowlands brengt dit jaar vier opmerkelijke comebacks van bands die er al of niet ‘voorgoed’ mee op waren gehouden. Wat dreef LCD Soundsystem, The Avalanches, Wolfmother en The Kills om er een tijdje tussenuit te gaan en wat beweegt ze nu om het podium weer op te stappen?

Vier vragen over deze bands.

LCD Soundsystem

1. Hoe lang zijn ze weg geweest?
Frontman James Murphy had zichzelf beloofd dat hij na zijn veertigste geen platen meer zou maken. LCD Soundsystems derde album This Is Happening (2010) moest hun laatste worden. De punkfunkdiscoband uit Brooklyn gaf in april 2011 een afscheidsconcert in Madison Square Garden dat eindigde met het nummer ‘New York, I Love You But You’re Bringing Me Down’. Murphy, inmiddels 46, riep zijn band in 2016 weer bij elkaar voor een aantal festivaloptredens, van Coachella tot Lowlands.

2. Hoe doorstonden ze hun sabbatical?
Murphy was vooral uitgekeken op de woekerprijzen die bij herverkoop voor tickets van LCD’s concerten werden betaald. Hij wilde meer achter de schermen gaan werken, deed mee aan een Franz Ferdinand-coverproject en maakte het kerstnummer ‘Christmas Will Break Your Heart’. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en een nieuw album van LCD Soundsystem staat nu toch in de steigers.

3. Hoe fris klinken ze nog?
„Meesterlijk,” schreef The Guardian over LCD’s ‘cerebrale retrofuturistische punkdansmuziek’ op festival Glastonbury. Met ‘Losing My Edge’ en ‘All My Friends’ prominent op de setlist is dit geen band die bang is om terug te vallen op beproefde successen. Nieuwe nummers waren er vooralsnog niet.

4. Hoe blij zijn we met hun terugkeer?
Nieuwe nummers moeten uitwijzen of LCD Soundsystem meer in zich heeft dan een feestelijke revival van 2007.

Lees ook: 10 acts op Lowlands om naar uit te kijken

The Kills

1. Hoe lang zijn ze weg geweest?
Tussen debuutalbum Keep On Your Mean Side (2003), en opvolgers No Wow, Midnight Boom en Blood Pressure zaten steeds keurig drie jaar. Vanaf 2009 groeide het Amerikaans/Britse elektrogaragerockduo uit elkaar toen zangeres Alison Mosshart (artiestennaam ”VV”) het zijproject The Dead Weather met Jack White begon en gitarist Jamie Hince (‘Hotel’) zijn handen vol had aan een ogenschijnlijk harmonieus maar in 2015 stukgelopen huwelijk met supermodel Kate Moss. Na een pauze van vijf jaar verscheen onlangs The Kills’ vijfde album Ash & Ice.

2. Hoe doorstonden ze hun sabbatical?
In december 2013 raakte Jamie Hince met zijn middelvinger bekneld tussen een autoportier. Na verschillende operaties werkt zijn linkerhand nog steeds niet naar behoren en heeft hij zijn speelstijl aan moeten passen. Alison Mosshart toerde zes jaar lang voornamelijk in de VS met The Dead Weather en transformeerde van een morsige punkzangeres in een door de wol geverfde ‘rock chick’.

3. Hoe fris klinken ze nog?
Indierockduo met drumcomputer werd viermansband met drummer en toetsenman. Op Ash & Ice klinken ze gladder en meer geproduceerd dan voorheen en valt zo nu en dan zelfs de invloed van Fleetwood Mac te bespeuren. Live moet hun garagesound steeds meer wijken voor metal-elementen, met de wapperende haren die daarbij horen.

4. Hoe blij zijn we met hun terugkeer?
The Kills zijn wat gewoner geworden. Voer voor liefhebbers van spierballenrock met een indiesausje.

The Avalanches

1. Hoe lang zijn ze weg geweest?
Zestien jaar gingen voorbij sinds het veelgeprezen debuutalbum Since I Left You van het Australische producerscollectief. Het lange wachten op hun tweede, Wildflower, wordt verklaard door de tijd en moeite die het kost om toestemming te verkrijgen voor het gebruik van de vele samples in hun plunderphonics-muziek. The Avalanches plunderen de pophistorie op zoek naar geschikte muziek- en geluidsfragmenten voor hun bonte mix van stijlen, die altijd net genoeg ritme bevat om er lekker op te kunnen dansen.

2. Hoe doorstonden ze hun sabbatical?
Al sinds 2005 werkten Robbie Chater, Darren Seltmann en Tony Di Blasi aan een vorm van ‘ambient world music’ die verschillende valse starts opleverden. In 2014 verliet Seltmann de groep en keerde dj James Dela Cruz terug in de gelederen. Afgelopen juni verscheen ‘Frankie Sinatra’ als voorbode van het nieuwe album; het nummer is een bonte mix van calypso, reggaebassen en hoempamuziek.

3. Hoe fris klinken ze nog?
The Avalanches hebben zichzelf opnieuw uitgevonden als een samplecollectief dat steeds verder durft te gaan in hun verzamelwoede van buitenissige en toch wonderlijk goed bij elkaar passende klanken. Niet alleen hun lange afwezigheid; ook de creatieve ontwikkeling maakt hun Lowlands-optreden de meest spectaculaire comeback op het festival.

4. Hoe blij zijn we met hun terugkeer?
Dat wordt grooven, dat wordt de oren spitsen, dat wordt op het verkeerde been gezet worden en toch gewoon doordansen.

Wolfmother

1. Hoe lang zijn ze weg geweest?
Strikt genomen verdween de band van de Australische zanger en gitarist Andrew Stockdale nooit helemaal van het toneel. Maar na het internationale succes van debuutalbum Wolfmother met de hit ‘Woman’ (2005) dumpte Stockdale zijn band en begon hij opnieuw met plooibaarder muzikanten, om het derde album Keep Moving zelfs helemaal als soloalbum uit te brengen. De nieuwe Wolfmother, Victorious, markeert hun comeback nadat de oorspronkelijke bezetting al in 2008 uit elkaar viel.

2. Hoe doorstonden ze hun sabbatical?
Retrohardrocker Andrew Stockdale houdt het nooit lang uit met zijn medebandleden en wisselt per album van samenstelling. Hij ís Wolfmother, meestal in triobezetting maar soms met een extra toetsenman. De kleine dictator heeft nog wel al zijn wilde haren.

3. Hoe fris klinken ze nog?
Op Victorious klinkt Wolfmother niet wezenlijk anders dan op het debuut. Pronte gitaarriffs, geknepen jaren zeventigzang en een monumentale sound houden voorgoed het midden tussen Black Sabbath en Steppenwolf, met op de beste momenten een vleugje Black Crowes.

4. Hoe blij zijn we met hun terugkeer?
Business as usual, live nog wat spetterender dan op de plaat.