Ten minste dertien doden bij aanslagen in Somalië

Terreurbeweging Al Shabaab viel dinsdagochtend een basis van de Afrikaanse Unie in Mogadishu aan.

Soldaten patrouilleren eerder deze maand namens de Afrikaanse Unie in het Marka-gebied, enkele tientallen kilometers van Mogadishu.
Soldaten patrouilleren eerder deze maand namens de Afrikaanse Unie in het Marka-gebied, enkele tientallen kilometers van Mogadishu. Farah Abdi Warsameh/AP

Ten minste dertien mensen zijn dinsdag om het leven gekomen bij twee bomaanslagen in de Somalische hoofdstad Mogadishu, onder wie zeven VN-militairen. Een zelfmoordterrorist bracht een met explosieven beladen auto tot ontploffing nabij het hoofdkwartier van de vredesmissie AMISOM, terwijl een tweede aanvaller een bomgordel liet afgaan. Ook bij een VN-kamp vond een ontploffing plaats. De aanslagen zijn opgeëist door de islamitische terreurorganisatie Al Shabaab, meldt persbureau AFP.

Twitter avatar amisomsomalia AMISOM #AMISOM confirms that there have been 2 bomb explosions at checkpoints near entrances to its base at Halane this morning. #Somalia

De ontploffingen gebeurden vlakbij de internationale luchthaven Aden Adde in Mogadishu. Terwijl een auto met explosieven het kamp van de Afrikaanse Unie probeerde binnen te dringen, probeerde een tweede terrorist, met bomgordel, te voet het hoofdkwartier binnen te komen. Hij werd door veiligheidsdiensten neergeschoten, waarna de explosieven afgingen.

Het dodental zal vermoedelijk nog oplopen. Volgens Al Shabaab zouden er zelfs tientallen slachtoffers zijn gevallen, maar dit is nog onbevestigd door lokale autoriteiten.

Strategische plekken

De plaats van de aanslagen lijken strategisch gekozen te zijn. De Afrikaanse Unie heeft in Mogadishu het hoofdkwartier van de AMISOM-missie. Daarbij zijn 22.000 militairen gestationeerd in de Somalische hoofdstad om de regering te ondersteunen bij het bestrijden van Al Shabaab.

De terreurgroepering werd in 2011 uit de hoofdstad verdreven, maar probeert nog altijd het gezag van de door het Westen gesteunde regering te ondermijnen met guerilla-acties en zelfmoordaanslagen. Zo kwamen eind vorige maand vijftien mensen om bij een explosie bij een hotel in Mogadishu en werden eerder in juni al 43 vredessoldaten gedood bij een aanval op de AMISOM-basis.