‘Snoep! Daar werd ik zo gelukkig van’

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Marjan Jonk (46) was jarenlang tandartsassistente, afgelopen lente opende ze snoepwinkel Zoet & Zout in Tiel.

Hoogtepunt: „Elke ochtend als ik mijn winkel binnenkom.”

Dieptepunt: „In de maanden voordat de winkel openging was ik zo nerveus dat ik haast niet sliep.”

Geen rare overgang

„Met een schepje en kralen speelde ik als kind al snoepwinkeltje en droomde ik ervan ooit mijn eigen zaak te openen. Na de middelbare school verdween dat idee naar de achtergrond en ging ik werken als tandartsassistente. Jarenlang deed ik dat werk met veel plezier tot ik op een gegeven moment wat minder goed in mijn vel zat en dacht aan de dingen waar ik vroeger zo gelukkig van werd: snoep! Veel mensen vinden het een rare overgang van de tandarts naar zoveel suiker, maar juist ik weet: als je goed poetst mag je best snoepen.”

Snoepzakken mooi vullen

„Mijn man twijfelde aanvankelijk of het wel een goed idee was en raadde me aan om eerst maar eens in een snoepwinkel te werken en zo te ervaren of het echt wat voor me is. Ik solliciteerde bij Tum Tum, de winkel uit mijn jeugd en kon meteen aan de slag. De eerste werkdag daar was fantastisch: ik werd zo vrolijk van al die gekleurde snoepjes om mij heen en genoot ervan snoepzakken mooi te vullen.”

Concurrentie

„Twee jaar later liep ik langs een pandje dat te huur stond. Ik fantaseerde al hoe ik het zou inrichten en maakte een afspraak met de makelaar. Maar toen hoorde ik dat er vlakbij een Jamin zou openen: met zo’n grote keten zou ik nooit kunnen concurreren. Even zat ik bij de pakken neer, maar al gauw bedacht ik dat ik me kon onderscheiden door niet alleen zoet, maar ook zout te verkopen.”

Lees ook de carrièreswitch van vorige week: ‘Een dier is van binnen fascinerend’

Op vakantie zonder mij

„De maanden voordat de winkel openging, was ik bloednerveus en kon ik haast niet slapen. Ik piekerde of ik het beeld dat ik in mijn hoofd had wel waar ging maken. En zou ik de huur iedere maand kunnen betalen? Dit eerste jaar staat mijn leven in dienst van de winkel. Ik maak enorm veel uren en mijn man en dochter gaan op vakantie zonder mij. Toch heb ik dat er dubbel en dwars voor over. Ik voel me gelukkiger dan ooit: mijn droom is uitgekomen!”