Randstad ziet groei afzwakken

Omgerekend naar de omzet per dag bleef de groei in Q2 steken op 3,1 procent, ten opzichte van 5 procent in het eerste kwartaal van 2016.

Het hoofdkantoor van Randstad Nederland in Diemen.
Het hoofdkantoor van Randstad Nederland in Diemen. Foto Koen van Weel/ANP

Uitzendbedrijf Randstad heeft in het tweede kwartaal van 2016 minder groei gerealiseerd dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Omgerekend naar de omzet per dag bleef de groei in Q2 steken op 3,1 procent, ten opzichte van 5 procent in het eerste kwartaal van 2016, zo bleek vanochtend uit de gepresenteerde kwartaalcijfers.

De mindere groeimarge is te danken aan tegenvallende groei in Europa, waar de omzet per dag met 4 procent groeide ten opzichte van 6 procent groei in Q1. In de Verenigde Staten bleef de omzetgroei gelijk (+3 procent) in de eerste zes maanden van dit jaar. De totale omzet groeide wel met 6,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot een bedrag van 5,1 miljard euro. De omzetgroei werd mede gerealiseerd door een negatieve invloed van 1,7 procent door wisselkoerseffecten en een positief effect van 2,4 procent door overnames en transacties.

De nettowinst van Randstad nam ten opzichte van Q2 in 2015 met eenvijfde toe naar een bedrag van ruim 156 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 235 miljoen euro, een stijging van 11 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het uitzendbedrijf wist naar eigen zeggen de winstmarges het afgelopen kwartaal te verhogen; zo steeg de ebita-marge van 4,3 naar 4,6 procent.

Staking en terroristische aanslag

Het uitzendbedrijf wijt de afgezwakte groei in Europe mede aan het verliezen van een grote overheidsopdracht in Nederland, waar de regering besloot payrolling te beperken. In Frankrijk had Randstad naar eigen zeggen last van stakingen en in België van de terroristische aanslag op Zaventem. Tegenover ANP benadrukte financieel directeur Robert Jan van de Kraats dat Randstad het op bijna alle vlakken beter doet dan de markt als geheel. De belangrijkste reden voor het uitblijven van een groeiversnelling noemt hij de economie, omdat die ook niet hard doorgroeit.

Bij Randstad werken wereldwijd ruim 31.500 mensen. Het bedrijf heeft bijna 4.600 vestigingen in onder meer de Benelux, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen kwartaal nam Randstad onder meer het Japanse uitzendconcern Careo en in Italië het uitzendbedrijf Obiettivo Lavoro over.