RAF-leden plegen overvallen voor hun oude dag

Criminaliteit De verdwenen RAF-leden houden zich mogelijk schuil in Nederland. Maar naarmate ze ouder worden zal het problematischer zijn hun identiteit verborgen te houden.

Foto AFP

Ze staan voor het laatst op de foto als jonge mannen met warrige haren en een jonge vrouw die met een peinzende blik wegkijkt van de camera. Nu zijn Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette 61, 47 en 57 jaar oud. Het drietal was lid van de extreemlinkse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF).

Al dertig jaar weten ze zich verborgen te houden voor de politie, maar nu is er een nieuw aanknopingspunt gevonden: de drie verblijven mogelijk in het noorden van Nederland. De politie verspreidde dinsdag een opsporingsbericht met foto’s van het drietal, die met behulp van computersoftware ouder zijn gemaakt. De Nederlandse politie gaat zelf niet actief op zoek naar de verdachten, maar hoopt dat burgers de drie herkennen. De tip die leidt naar hun aanhouding, levert 80.000 euro op.

Er is de Duitse autoriteiten veel aan gelegen de laatste spoorloze RAF-leden aan te houden. De RAF pleegde in de jaren zeventig en tachtig bomaanslagen en bankovervallen. De drie verdachten behoorden tot de laatste generatie van de RAF. Ze zouden betrokken zijn bij de laatste RAF-aanslag in 1993 in het Duitse Bad Kleinen. In 1998 heeft de RAF zichzelf ontbonden. Klette, Staub en Garweg gingen hierna door met het plegen van misdrijven. Een jaar later zou het trio een geldtransport in Duisburg hebben overvallen, ter waarde van een half miljoen euro. Sinds 2011 zouden ze nog zes gewelddadige overvallen hebben gepleegd op supermarkten, waarmee bijna vier ton is buitgemaakt.

Van de aardbodem verdwenen

De politie heeft nog steeds geen idee waar het drietal zich schuilhoudt. „Het is alsof ze van de aardbodem zijn verdwenen”, zei de openbaar aanklager vorige maand tegen de NOS. De enige aanwijzing leidt naar Nederland: een mobiele telefoon die wordt toegeschreven aan het trio, werd in Nederland uitgeschakeld.

Het is een oude traditie van de RAF om in Nederland onder te duiken. In de jaren zeventig bleken diverse leden van de RAF in Nederland te verblijven bij sympathisanten van de terreurbeweging. De RAF kreeg in Nederland hulp bij het regelen van valse identiteitsbewijzen, auto’s en wapens.

Het is een oude traditie van de RAF om in Nederland onder te duiken.

Op haar hoogtepunt in 1977 had de RAF meerdere schuiladressen in Nederland. In datzelfde jaar werd in Utrecht een politieagent doodgeschoten door de RAF. In de jaren hierna verdampte in Nederland de steun voor de terreurgroep.

Overvallen voor pensioen

Het is niet waarschijnlijk dat de voortvluchtige verdachten nu ook gebruikmaken van een schuiladres bij een RAF-sympathisant. Hun overvallen zijn volgens justitie niet terroristisch gemotiveerd, maar zouden bedoeld zijn om geld op te halen voor hun oude dag. De daders zitten mogelijk in geldnood, waardoor niet is uitgesloten dat zij opnieuw toeslaan.

Roland Kielman van de Duitse recherchevakbond zei eerder tegen omroep ARD dat het trio steeds meer problemen zal krijgen bij het verborgen houden van hun identiteit naarmate zij ouder worden. Zij zullen vaker naar de dokter moeten, en dat gaat lastig als je alleen met gestolen cash kunt betalen.