‘Politiemol verdiende bijna 118.000 euro aan lekken’

Justitie

Het Openbaar Ministerie wil een oud-rechercheur uit Kerkrade geld afnemen. Diens advocaat heeft veel vragen over het justitieoptreden.

Foto ANP

De Kerkraadse politiemol Mike D. (40) heeft volgens justitie 117.707 euro verdiend met het doorspelen van opsporingsinformatie aan drugscriminelen. Het OM vordert de ontneming van dat bedrag aan de voormalige rechercheur.

Dat bleek gisteren tijdens een eerste regiezitting in de aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen D. en vijf medeverdachten. De politiemol werd vorig jaar januari aangehouden. De rechercheur zou met onder anderen zijn vader en zijn moeder en een neef deel hebben uitgemaakt van een Zuid-Limburgse bende die gespecialiseerd was in de vervaardiging, handel en smokkel van hard- en softdrugs. D. zou gegevens uit politiesystemen en informatie, die hij bijvoorbeeld tijdens briefings opving, hebben doorgespeeld. Minstens vier criminelen zouden volgens het OM daarvoor een „abonnement hebben lopen” bij de Kerkradenaar. Het OM vervolgt hem ook voor valsheid in geschrifte bij de registratie van zijn uren en vakantiedagen.

Tijdens het onderzoek tegen de bende zette justitie zes undercoveragenten in. Aan hen gaf D. na een verzoek van hun kant en de belofte van betaling ook informatie.

Peer Szymkowiak, de advocaat van de oud-rechercheur, heeft veel vragen over het onderzoek door het OM. Hij wil onder meer weten met welke opdracht de undercoveragenten aan het werk werden gezet. „Wat was het doel? Hadden ze carte blanche? Waarom werd voor dit zware onderzoeksmiddel gekozen? En was er geen sprake van uitlokking?”

De raadsman wil bovendien weten of het gebruik van bepaalde zoeksleutels in het systeem door D. inderdaad zo bijzonder was als justitie beweert. „Informatie over de frequentie waarmee anderen die gebruikten, ontbreekt.”

Szymkowiak zegt ook dat bij de aanhouding van D. „het nodige geweld” werd gebruikt. „Om hem op te kunnen pakken werd onder meer een kop-staartbotsing veroorzaakt. Daarvan kun je je toch echt afvragen hoe nodig dat was. Mijn cliënt was rechercheur. Hoe gemakkelijk was het om hem op het bureau aan te houden? Tijdens een gesprek de deur op slot draaien was genoeg geweest.”

D.’s advocaat wil in totaal 25 extra getuigen horen. Volgens het OM zou dat om veiligheidsredenen in de beveiligde bunker van justitie in Amsterdam moeten gebeuren. Szymkowiak noemt dat overdreven. „Bij een verhoor op de rechtbank in Maastricht zou hun anonimiteit ook gewaarborgd kunnen blijven. Van veiligheidsrisico’s is in deze zaak geen sprake.”

De rechtbank maakt komende donderdagmiddag bekend of ze de door Szymkowiak en andere advocaten gedane verzoeken honoreert. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen D. en zijn medeverdachten zal naar verwachting eind januari, begin februari volgend jaar plaatsvinden.

Er lopen op dit moment meer zaken tegen lekkende politiefunctionarissen. Mark M. uit Weert kwam begin vorige maand vrij in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak (waarschijnlijk ook in de loop van 2017). Op 1 juni werd een Haagse agent aangehouden die informatie zou hebben doorgegeven aan een Marokkaanse drugsbende.