Politie zoekt oud-RAF-leden in Nederland

Drie oud-leden van de voormalige Duitse links-extremistische terreurgroep Rote Armee Fraktion wonen mogelijk in Nederland.

Foto AFP

Drie voortvluchtige leden van de Duitse linkse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF) bevinden zich mogelijk in Nederland. De Landelijke Eenheid van de politie baseert de mogelijkheid op het feit dat het drietal, dat al dertig jaar gezocht worden door de politie voor onder meer terreuraanslagen en roofovervallen, strafbare feiten heeft gepleegd in Duitsland ter hoogte van de grens met Nederland.

Het gaat om Daniela Klette (57), Ernst-Volker Staub (61) en Burkhard Garweg (47). Ze behoorden tot de ‘derde generatie’ van de RAF, dat ook wel de Baader-Meinhof-groep werd genoemd. De links-extremistische groep werd in 1970 opgericht en pleegde tot 1998, toen zij werd opgeheven, talloze aanslagen waaronder 34 moordaanslagen. Naast die aanslagen worden de drie Duitsers ook gezocht voor zes gewelddadige overvallen op supermarkten en twee op geldtransporten in Duitsland. Tot nu toe is het ze altijd gelukt uit de handen van de politie te blijven.

Volgens de Nederlandse politie heeft het drietal zich in het verleden ook al opgehouden in Nederland. Daarnaast werd een mobiele telefoon van een van de drie voortvluchtigen uitgezet in Nederland. De politie zegt niet te weten hoe de drie in Nederland verblijven. Wel waarschuwt de politie dat de misdadigers vuurgevaarlijk kunnen zijn. In juni meldde het Duitse Openbaar Ministerie al dat de drie mogelijk in Nederland waren ondergedoken. Toen werd Noord-Nederland als meest waarschijnlijke locatie genoemd. De Duitse politie heeft de geldsom voor de gouden tip die leidt tot arrestatie van de drie verhoogd tot 80.000 euro.

Roofovervallen

Begin dit jaar bracht de Duitse justitie naar buiten dat het drietal verdacht werd van twee roofovervallen. In de vluchtauto’s die de politie vond bij die twee criminele acties werden DNA-sporen aangetroffen die de drie voormalige terroristen linkte aan de mislukte overvallen op geldtransporten. De Duitse politie vermoedde dat het geld dat het drietal tijdens een succesvolle overval op een geldtransport in 1999, waarbij een half miljoen euro in Duitse mark werd buitgemaakt, op is.

Lees ook over de drie ondergedoken oud-RAF-leden: Na jaren duiken linkse terroristen plots weer op

De RAF richtte zichzelf op als een “anti-imperialistische” stadsguerilla en pleegde bomaanslagen en vermoordde bankdirecteuren, ondernemers en diplomaten. De laatste terreuraanslag die aan de RAF wordt toegeschreven was in 1993 op een gevangenis in aanbouw in het Duitse Weiterstadt. Klette wordt verdacht daarbij betrokken te zijn geweest.