Onderzoek OVV naar dodelijk mortierongeluk Mali

Bij het ongeval kwamen twee Nederlandse militairen om het leven. Een derde raakte zwaargewond.

Militairen dragen de kisten met daarin de lichamen van de omgekomen 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld op vliegbasis Eindhoven.
Militairen dragen de kisten met daarin de lichamen van de omgekomen 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld op vliegbasis Eindhoven. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar het dodelijke ongeval met een mortiergranaatoefening in Mali, dat eerder deze maand plaatsvond. Daarbij kwamen twee Nederlandse militairen om het leven en raakte een derde zwaargewond.

Na het fatale incident reisde een OVV-onderzoeker naar de basis in Mali voor een verkennend onderzoek. Zijn bevindingen ter plaatse waren voor de Onderzoeksraad reden om een onderzoek in te stellen naar “de oorzaak van het voorval, de achterliggende factoren en de (medische) hulpverlening aan de militairen”.

De 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld en de 29-jarige sergeant Henry Hoving van het dertiende Infanteriebataljon van de elfde Luchtmobiele Brigade in Assen kwamen op 6 juli om het leven. Een 23-jarige soldaat van hetzelfde bataljon raakte zwaargewond en is voor behandeling overgebracht naar Nederland.

Oefeningen opgeschort

Defensie sprak na het incident gelijk van een ongeluk. Direct hierna werden oefeningen met 60-millimeter-mortieren tot nader order opgeschort. De lichamen van de omgekomen militairen werden op 11 juli overgebracht naar Nederland.

Het was de tweede keer sinds het begin van de VN-missie Minusma dat Nederlandse militairen omkwamen in Mali. Vorig jaar stierven twee militairen bij een ongeluk met een Apache-helikopter. Nederland is sinds juli 2013 met meer dan vierhonderd blauwhelmen betrokken bij de missie.