Oude olijfboom als symbool van Spaanse misère en hoop

©

p>Als meisje ziet Alma hoe haar vader en oom hun ongeveer tweeduizend jaar oude olijfboom verkochten, tot groot verdriet van haar opa. Voor hem is de boom heilig. Alma speelde graag in het blootliggende wortelstelsel. Vele jaren later lijdt opa aan alzheimer en om hem op te beuren besluit Alma de boom op te halen uit Düsseldorf, waar de olijfboom inmiddels dienst doet als trofee voor een energiebedrijf.

<

El Olivo, geschreven door Paul Laverty, die veel met Ken Loach werkte, laat de desastreuze gevolgen zien van de economische crisis voor een klein Spaans familiebedrijf dat symbool staat voor heel Zuid-Europa. Behalve de jonge, energieke en opstandige Alma zijn ze geknakt door corruptie op allerlei niveaus, van bank tot burgemeester. Toch valt er verrassend veel te lachen. El Olivo is uiteindelijk een optimistische film. De jeugd heeft namelijk de toekomst, en die kan het alleen maar beter doen dan de generatie voor hen, die voor een paar rotcenten eeuwenoude bomen verkwanselden. Het sympathieke El Olivo kiest onomwonden voor zowel tradities als hoop.