Het onbewoonbare olympisch dorp

Olympische Spelen Rio Het duurste olympische park ooit voldoet niet aan de eisen. De Australiërs vertrokken naar een hotel; de Nederlanders ruimen de flats op met schoonmaakmiddelen en bezems.

Het appartementencomplex voor Australië.
Het appartementencomplex voor Australië. Foto Yasuyoshi Chiba/AFP

Trots en statig reiken de tientallen hoge woontorens van het olympisch dorp waar 18.000 atleten uit de hele wereld verblijven, de lucht in. De namen van de verschillende landen zijn in grote letters vanaf de weg te lezen, op de muren de nationale kleuren van de vlaggen. Bij de ingang van het dorp is het maandagochtend een chaotische drukte van in- en uitrijdende bussen en auto’s, onder meer met loodgieters, elektriciens en bouwvakkers. Groepen gecontracteerde werknemers in werkkleding staan in rijen opgesteld tussen dranghekken, om na controle naar binnen te kunnen.

Op het terrein wordt gesjouwd met kabels en ladders. Bij de flat van het Australische team is in alle vroegte al een team van 30 professionals, voornamelijk loodgieters en elektriciens voortvarend aan de slag gegaan. „We gaan hard en tot laat in de avond werken. We denken dat het moet lukken om binnen een paar dagen deze plek klaar te hebben zodat het Australische team weer zijn intrek kan nemen”, zegt Rodrigo Medonca, een van de loodgieters bij de ingang van het park tegen een groep journalisten. De Australiërs vertrokken zondag na aankomst in het olympisch park halsoverkop naar een nabijgelegen hotel, nadat hun chef de mission, Kitty Chiller, de appartementen ‘onbewoonbaar’ had verklaard. De Australische atleten werden geconfronteerd met onder meer lekkende kranen en leidingen, vochtplekken op muren, verstoppingen van de riolering, toiletten die overstromen, gasproblemen en stroomschokken van de elektrische installaties. „Vanbuiten lijkt het op het Hilton Hotel, maar binnen is het niet af”, zei woordvoerder Mike Tancred van het Australische team.

Zo ziet het Olympisch dorp eruit

Sanitaire verstoppingen

Terwijl het IOC en de Braziliaanse overheid vol trots het olympisch park prijzen als het mooiste, beste, grootste en meest luxueuze (en ook duurste: ruim een miljard euro) aller tijden, ervaren sporters, ook de Nederlanders, tal van problemen. Van de 3.600 appartementen in het park kampt 5 procent volgens de Braziliaanse media met serieuze gas-, water- en elektriciteitsproblemen en sanitaire verstoppingen.

Hoewel de problemen van Nederlandse sporters niet vergelijkbaar zijn met die van de Australiërs, wordt ook aan hun appartementen nog hard gesleuteld om ze in orde te krijgen. Met gebruik van eigen Nederlandse technici en door het NOC*NSF ingehuurde Braziliaanse werknemers. „We nemen altijd eigen technische mensen mee naar de Olympische Spelen, dat is gebruikelijk. Dat is voor eventuele problemen bijvoorbeeld met internet of stroom”, zegt woordvoerder John van Vliet. „Maar nu zijn onze technische mensen plotseling bouwopzichters geworden van de Braziliaanse werknemers”, aldus van Vliet.

Maurits Hendriks, chef de mission van het Nederlandse team, zei zondag in een verklaring dat de omvang en frequentie van de problemen die de Nederlandse sporters in het dorp aantroffen „verrassend” was. Desondanks hadden de sporters volgens Van Vliet een goede eerste nacht in het dorp. „Of ze allemaal gedoucht hebben weet ik niet, maar naar het toilet zijn ze allemaal geweest”, stelt de woordvoerder.

Nederlandse medewerkers trokken maandag de aandacht toen ze met een boodschappenkar gevuld met schoonmaakmiddelen, bezems en emmers op het terrein richting de appartementen liepen.

Burgemeester Eduardo Paes van Rio de Janeiro zei dat hij er alles aan zal doen om de problemen op te lossen en te zorgen dat de Australiërs die het meest gedupeerd zijn, zich thuis gaan voelen in Rio. „Als het moet plaatsen we een rondhuppelende kangoeroe in het dorp”, beloofde de burgemeester cynisch.

Voor de Brazilianen is dit zoveelste slechte nieuws rondom de Olympische Spelen niet verrassend. In Brazilië wordt over het algemeen slecht gebouwd en sanitaire problemen komen ook in huishoudens vaak voor. „Toiletpapier kun je hier niet door de wc spoelen zonder onmiddellijke verstoppingen. Ook te veel apparaten tegelijkertijd in stopcontacten kan al snel kortsluiting veroorzaken”, zegt schoonmaakster Rosiane Almeida, die niet ver van het olympisch park in een appartementencomplex werkt. „Wij Brazilianen maken dit dagelijks mee, het is alleen jammer dat zo’n project dat miljoenen heeft gekost niet van betere kwaliteit is. Maar eerlijk gezegd verbaast me dit niets.”