Omzet Nederlandse horeca op recordhoogte

Na een daling door de economische crisis in 2008 doet de Nederlandse horeca het inmiddels beter dan gemiddeld in de EU.

Een ober in cafe De Bobbel in Maastricht.
Een ober in cafe De Bobbel in Maastricht. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De omzet van de Nederlandse horeca zijn in het eerste kwartaal van 2016 naar recordhoogte gestegen. De inkomsten van Nederlandse hotels, restaurants en cafés is de afgelopen jaren zelfs harder toegenomen dan gemiddeld in de Europese Unie (EU), meldt statistiekbureau CBS. De binnenlandse horeca herstelde zich sterk na een grote daling door het uitbreken van de economische crisis in 2008.

De horecaomzet in Nederland lag in de eerste drie maanden van dit jaar 24 procent boven die van het vierde kwartaal van 2009, het dieptepunt van de crisis. Tussen begin 2008 en eind 2009 daalden de inkomsten in twee jaar tijd met 8,5 procent. Die afname was sterker dan het EU-gemiddelde van 7,1 procent.

CBS

Omzetontwikkeling in de Nederlandse horeca de afgelopen jaren. CBS

Boven niveau van voor de crisis

Inmiddels gaat het echter een stuk beter met de Nederlandse horeca. Sinds het vierde kwartaal van 2013 liggen de inkomsten weer boven het niveau van voor de crisis en is elk kwartaal een stijging te zien. Bovendien steeg het belang van de horeca voor de Nederlandse economie.

Minder goed gaat het met de hotels, restaurant en cafés in de Mediterraanse landen. Zo daalde de omzet in Spanje met bijna 12 procent en in Griekenland met 10 procent. In die twee landen zijn de inkomsten uit de horeca, in tegenstelling tot in Nederland, nog altijd lager dan voor de crisis. Dat geldt ook voor Portugal.

CBS

Ontwikkeling van de horecaomzet in de EU. CBS

Meer mensen werken in de horeca

Het aantal mensen dat in Nederland in de horeca werkt is de afgelopen jaren gestegen: van 344.000 in 2008 naar 374.000 in 2014. Daarmee was twee jaar geleden 4,3 procent van alle werkzame personen actief in deze branche. Het Europese gemiddelde ligt op 4,8 procent. Cyprus is koploper: daar is 10,9 procent van de werkzame personen actief in de horeca.