Na regen en hitte in juli lijdt Nederland nog wel even onder de muggen

Muggenplaag

Muggenradar, een initiatief van Wageningen Universiteit en Buienradar, riep burgers op om muggenoverlast te melden. Wat blijkt? Er is een muggenplaag.

Het ergste is waarschijnlijk nog niet voorbij. De afgelopen weken werd Nederland geteisterd door wat je een muggenplaag kunt noemen. Als de zomer ook maar enigszins aanhoudt, zal ook het aantal muggenbeten de komende maanden aanhouden.

Dat stelt Willem Takken, hoogleraar medische entomologie aan Wageningen Universiteit, medeoprichter van de muggenradar, een initiatief van Wageningen Universiteit in samenwerking met Buienradar.

De muggenradar voorspelt de mate van overlast op basis van enkele honderden waarnemingen per dag van burgers. Een vorm van „citizen science”, legt Takken uit, waarbij wetenschappers op basis van gegevens van leken toch vrij betrouwbare uitspraken kunnen doen. „De gemelde mate van overlast is natuurlijk vrij subjectief, maar als heel veel mensen melden, kun je toch een gemiddelde berekenen.”

De komende dagen wordt vooral langs de kust relatief veel overlast van steekmuggen verwacht, dat wil zeggen zes op een schaal van tien. Donderdag verspreidt de overlast zich over een groter deel van het land, met vooral in het oosten overlast.

Ongeveer 80 procent van de muggen in Nederland behoort tot de soort Culex pipiens, de gewone steekmug. Mensen worden vooral gehinderd door de vrouwtjes: „Ze moeten bloed van zoogdieren en vogels opzuigen om eiwitten te krijgen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de eitjes”, vermeldt de website van de muggenradar. „Zonder bloed zouden de eitjes zich niet kunnen ontwikkelen, omdat muggen zich vooral voeden met nectar, boomsap en vruchtensap waar doorgaans weinig eiwitten in zitten.”

Bloedmaal

Het aantal muggen is dit jaar erg groot doordat het begin juli erg veel heeft geregend, en daarna bovendien een periode met hoge temperaturen volgde. Muggen hebben water nodig om hun eitjes op te kunnen leggen. Deze eitjes komen vervolgens bij warm weer snel tot ontwikkeling. Daardoor, legt hoogleraar Takken uit, kunnen dit jaar meerdere generaties muggen groeien, „vier of vijf”, en dus een aanhoudende bron van irritatie zijn.

Muggen worden aangetrokken door menselijke adem, zweet en warmte, stellen de wetenschappers op de website van de muggenradar. „Zij hebben receptoren op hun antennes die de vrijgekomen kooldioxide als we uitademen detecteren. Deze pluimen van CO2 stijgen in de lucht en functioneren als paden die de muggen volgen om de bron te vinden.”

Tips tegen muggenbeten zijn natuurlijk het gebruiken van antimuggenmiddeltjes, maar ook genoemd worden het bedekken van je lichaam door shirts met lange mouwen en lange broeken te dragen. Aanbevolen wordt stilstaand water te vermijden, klamboes te plaatsen, geen parfums en geuren te dragen, en een airco of ventilator in te schakelen. „Muggen willen liever niet gehinderd worden door een sterke wind als ze hun bloedmaal komen nemen”, aldus de website.