Muggenvirus

Eerste baby in Europa geboren met microcefalie door zika

In Spanje is een baby geboren met microcefalie, veroorzaakt door het zikavirus. Dat hebben Spaanse media maandag gemeld.

Het is de eerste baby die in Europa geboren wordt met een afwijking als gevolg van een besmetting met het zikavirus. Bij microcefalie heeft een kind een te kleine schedel en hersenbeschadiging.

De moeder van het kind raakte eerder dit jaar besmet door een muggenbeet tijdens een reis naar Zuid-Amerika. In mei werd ontdekt dat het kind microcefalie had en de moeder besloot haar zwangerschap niet af te breken. Het kind is maandag in Barcelona met een keizersnede geboren en maakt het goed. Kinderen met microcefalie zijn vaak levenslang afhankelijk van zorgverleners. Veel baby’s hebben problemen met hun ademhaling. Een prognose voor dit specifieke kind kan nog niet gegeven worden, maar hij ademt nu zonder hulp en verkeert niet in levensgevaar, hebben doktoren verklaard. Eerder besloot een Sloveense vrouw tot abortus toen bleek dat haar ongeboren kind het virus droeg. (AFP)