Moordaanslag op 19 gehandicapten schokt Japanners

Zorginstelling

De 26-jarige ex-werknemer die in een zorginstelling bij Tokio met een mes een slachting aanrichtte, bepleitte eerder euthanasie op gehandicapten.

Ambulance dinsdagmorgen bij de zorginstelling in Sagamihara nabij Tokio, waar een slachting onder gehandicapten werd aangericht.
Ambulance dinsdagmorgen bij de zorginstelling in Sagamihara nabij Tokio, waar een slachting onder gehandicapten werd aangericht. Foto Kyodo News
Tokio

Japan is geschokt door een moordpartij waarbij dinsdag negentien mensen zijn omgekomen in een zorginstelling voor geestelijk gehandicapten, en 25 anderen gewond zijn geraakt. Twintig van hen zijn er ernstig aan toe. Volgens artsen is veel van de slachtoffers de keel doorgesneden.

Een ex-werknemer van de zorginstelling in Sagamihara bij Tokio, de 26-jarige Satoshi Uematsu, heeft zich na het bloedbad gemeld bij de politie. Bij zijn arrestatie zou de dader, die tot begin dit jaar werkzaam was bij de zorginstelling Tsukui Yamayuri-en, hebben gezegd dat hij wrok koesterde jegens gehandicapten en ze wilde laten verdwijnen.

De slachtoffers van het bloedbad varieerden in leeftijd van 19 tot 70 jaar. In de instelling verbleven 149 geestelijk gehandicapten.

Het bloedbad, de ernstigste moordpartij in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft tot nationale ontzetting geleid. De Japanse regering reageerde geschokt op de „hartverscheurende en schokkende ” gebeurtenis, waarbij „zo veel onschuldige mensen slachtoffer werden”, zei kabinetssecretaris Yoshihide Suga op een persconferentie. Premier Shinzo Abe zei „zeer geschokt” te zijn en alles in het werk te zullen stellen om herhaling van zo’n incident te voorkomen.

In een tweet eerder dit jaar had de man geschreven dat hij ontslag had genomen en mogelijk gearresteerd zou worden. Japanse media melden dat hij was ontslagen. Volgens de Japanse zender NTV had hij in februari een brief afgegeven voor de voorzitter van het Lagerhuis van het Japanse parlement om te pleiten voor euthanasie voor gehandicapten. Daarin schreef hij: „Mijn doel is een wereld waarin, in gevallen waar het moeilijk is voor ernstig gehandicapten om thuis te wonen en sociaal actief te zijn, zij euthanasie toegediend kunnen krijgen met toestemming van hun verzorgers.”

Opgenomen in ziekenhuis

Kort hierna nam de politie contact met hem op en op 19 februari werd hij tegen zijn wil opgenomen in een ziekenhuis. Volgens een ambtenaar van de stad Sagamihara had hij de politie verteld dat hij zelf veel mensen met een ernstige handicap zou ombrengen als de overheid dat goedkeurde. Op 2 maart kwam hij uit het ziekenhuis, nadat een dokter zijn toestand als verbeterd had bestempeld.

Volgens Japanse media zou hij ook een vriend verteld hebben dat hij gehandicapten een last vond voor hun familieleden en dat hij van plan was 600 gehandicapten te vermoorden. Hij schreef ook dat hij gehandicapten niet als mensen kon zien.

De man drong omstreeks half twee in de nacht binnen in de zorginstelling, die was afgesloten, door met een hamer een raam in te slaan. Beelden van een beveiligingscamera tonen hoe hij met een grote tas in zijn hand rustig van zijn auto naar het gebouw liep. Bijna anderhalf uur later rende hij terug naar zijn auto.

Sinds 1945 vonden in Japan ten minste negen grote moordpartijen plaats. De meeste slachtoffers vielen toen in 1995 tien leden van de Aum Shinrikyo-sekte het zenuwgas sarin verspreidden in de metro van Tokio. Daarbij kwamen twaalf mensen om en raakten er vijfduizend gewond. De slachting is de grootste in Japan in vredestijd sinds 1938. Dat jaar vermoordde een 21-jarige man dertig inwoners van zijn dorp met een jachtgeweer, zwaard en bijl nadat hij tuberculose had opgelopen en mensen hem meden. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord.

Veel moorden in Japan worden met messen of vergif gepleegd en niet met vuurwapens. Japanse wetten voor vuurwapens zijn enorm streng, waardoor zelfs criminele organisaties er moeilijk aan kunnen komen.