Meer dan 50 arrestaties bij start Democratische Conventie

Demonstranten klommen over politiebarricades bij het congrescentrum en blokkeerden straten in Philadelphia.

Pro-Sanders demonstranten arriveren bij het Wells Fargo Center in Philadelphia, waar de Democratische Conventie van start ging.
Pro-Sanders demonstranten arriveren bij het Wells Fargo Center in Philadelphia, waar de Democratische Conventie van start ging. Foto: Jeff J. Mitchell / AFP

Op de eerste dag van de Democratische Conventie in het Amerikaanse Philadelphia zijn 55 mensen maandag voor korte tijd gearresteerd toen zij politiebarricades bestormden. Dat meldt persbureau AP.

Het ging met name om supporters van voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders, die twee weken geleden officieel zijn steun uitsprak voor Hillary Clinton. Eerder op de dag hadden enkele honderden Sanders-supporters zich in het centrum van Philadelphia verzameld en liepen zij een protestmars richting het Wells Fargo Center, waar de partijbijeenkomst plaatsvindt.

Naarmate de spanning bij het congrescentrum opliep, besloot de politie dranghekken op te zetten en een metrostation af te sluiten. Toen demonstranten over de hekken wilden klimmen, werden zij voor korte tijd opgepakt. Ook ontstond er onrust toen een groep demonstranten een straat blokkeerde, met als eis dat de vlag van de staat Mississippi uit een lantaarnpaal werd neergehaald. De vlag, waarin het Confederate-embleem is verwerkt, werd uiteindelijk door de autoriteiten verwijderd.

Demonstranten eisen neerhalen vlag (Tekst gaat verder onder video)

Uitgelekte e-mails partijtop

De woede onder volgelingen van de 78-jarige Sanders is groot, nadat via een email-lek bekend werd dat de Democratische partijtop hem tijdens zijn campagne actief tegenwerkte. Partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz liet weten na aanleiding van het schandaal, aangezwengeld via klokkenluidersplatform WikiLeaks, na de conventie op te stappen.

Sanders is nog steeds populair onder een aanzienlijk deel van de Democratische kiezers. Voordat hij zijn toespraak op de conventie kon beginnen, moest hij bijna twee minuten wachten tot het applaus enigszins verstomd was.

Eerste minuten: Sanders kan niet beginnen. (Tekst gaat verder onder video)

De conventie, onder het motto ‘Stronger Together’ moet bijdragen aan de terugkeer van de eenheid binnen de Democratische Partij. Tijdens zijn toespraak benadrukte Sanders dat kiezers vooral op Clinton moesten stemmen. Ondanks pogingen om er een positieve draai aan te geven, kon Sanders niet voorkomen dat er boegeroep uit de zaal klonk bij het noemen van de naam Clinton.

Twitter avatar TalKopan Tal Kopan Sanders has constructed his speech to avoid boos — every mention of Clinton is tied to an applause-line policy #DemsInPhilly

Toespraak Michelle Obama

De toespraak van first lady Michelle Obama redt uiteindelijk de avond. Zo schrijft Amerikacorrespondent Guus Valk, die aanwezig was bij de conventie:

“[Michelle Obama] houdt een emotioneel, persoonlijk betoog waarin ze krachtig voor Hillary Clinton pleit. Voor het eerst wordt een spreker niet weggejouwd.”

Correspondent Guus Valk in Philadelphia: Michelle Obama redt chaotische eerste conventiedag
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Michelle Obama haalde de kou uit de lucht, en Clinton mag haar eeuwig dankbaar zijn. Zij heeft de Conventie misschien wel gered voor haar.