luchtvaart

FNV kondigt acties bij KLM aan

KLM gaat niet in op het ultimatum van vakbond FNV. Dat bleek dinsdagavond bij het verstrijken van het ultimatum dat de vakbond de luchtvaartmaatschappij had gesteld. De FNV gaat nu acties voeren en maakt woensdag bekend hoe die er uitzien.

De bond beloofde eerder een „hete zomer” als KLM niet zou luisteren.

FNV wil een betere cao voor ongeveer 14.500 man grondpersoneel. Onder anderen onderhoudsmonteurs, baliemedewerkers en bagage-afhandelaars willen onder meer een structurele loonsverhoging en een betere regeling voor vakantie- en ouderendagen.

KLM stelt in een reactie niet aan die eisen te kunnen voldoen omdat het verschil met concurrenten te groot wordt. Als aan de eisen van FNV tegemoetgekomen wordt, kost dat volgens de luchtvaartmaatschappij jaarlijks „tientallen miljoenen euro’s” bovenop de kosten die eerdere toezeggingen met zich meebrengen. Dat zou „onverantwoord zijn gezien de situatie van het bedrijf”. KLM maakte in 2015 KLM voor het eerst in jaren winst, 118 miljoen euro.

KLM-partner Air France heeft regelmatig last van vakbondsacties. Dinsdag kondigde cabinepersoneel van Air France stakingen aan vanwege kostenbesparingen. De acties duren mogelijk van woensdag tot dinsdag 2 augustus. Volgens Air France valt daardoor woensdag in ieder geval 13 procent van de vluchten uit. (NRC)