KLM wijst ultimatum FNV af, nog geen acties aangekondigd

KLM vindt de eisen van de bond “onverantwoord”. Volgens FNV is staken een optie.

Archiefbeeld van de actie van vorig jaar.
Archiefbeeld van de actie van vorig jaar. Foto Lex van Lieshout / ANP

KLM gaat niet in op het ultimatum dat FNV de maatschappij had gesteld. De bond vroeg het bedrijf voor dinsdagavond 18.00 uur aan een aantal eisen tegemoet te komen, maar dat zou volgens KLM “onverantwoord zijn gezien de situatie van het bedrijf”. FNV kan dinsdagavond niet reageren en kondigt woensdagochtend welke acties ze zullen voeren.

FNV wil een betere cao voor ongeveer 14.500 man grondpersoneel. Onder anderen onderhoudsmonteurs, baliemedewerkers en bagage-afhandelaars willen onder meer een structurele loonsverhoging en een betere regeling voor vakantie- en ouderendagen. De luchtvaartmaatschappij zegt niet aan die eisen te kunnen voldoen uit concurrentieoverwegingen:

“KLM onderschrijft en begrijpt dat arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn voor alle medewerkers. (…) De realiteit is dat de wereld om ons heen is veranderd. KLM moet hierin mee. Recente benchmarks tonen aan dat het verschil met concurrenten, ondanks de vorig jaar afgesloten cao’s, nog steeds groot is.”

Als aan de eisen van FNV tegemoet gekomen wordt, kost dat volgens de maatschappij jaarlijks “tientallen miljoenen euro’s”, bovenop de kosten die eerdere toezeggingen met zich meebrengen. In 2015 maakte de maatschappij voor het eerst in jaren een nettowinst van 118 miljoen euro. FNV zegt dat de maatschappij voor komend jaar een verdubbeling daarvan te verwachten.

Dinsdagavond wordt bij FNV overlegd om te kijken hoe de acties vorm moeten krijgen. De bond beloofde eerder een “hete zomer”. De bond noemde stakingen eerder “een optie”, maar zei Schiphol voorlopig niet plat te leggen.