Keel Franse pastoor bij gijzeling doorgesneden

Gijzeling kerk

Twee daders, gewapend met messen, zijn gedood.

Eén geestelijke is dinsdagochtend gedood tijdens een gijzelingsactie even ten zuiden van het Franse Rouen. De twee gijzelnemers zouden de priester van de kerk in het stadje Saint-Etienne-du-Rouvray volgens Franse media de keel hebben doorgesneden. Een van de andere gegijzelden is zwaargewond geraakt, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De actie was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet opgeëist.

De gijzeling is tussen negen en tien uur tijdens een mis begonnen. Behalve de priester waren ten minste twee nonnen en twee andere gelovigen in de kerk aanwezig. Een van de nonnen zou hebben kunnen ontsnappen en heeft de politie ingeschakeld.

Beide gijzelnemers, die slechts gewapend waren met messen, zijn door de politie gedood. De Franse president François Hollande en zijn minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zijn naar Saint-Etienne-du-Rouvray afgereisd.

Hoewel nog niets over de motivatie van de daders bekend is, bestaat bij Franse kerken al langer de vrees op een dag slachtoffer van terreur te worden. In 2015 werd een man aangehouden die op het punt stond een aanslag te plegen in een katholieke kerk in het stadje Villejuif, ten zuiden van Parijs. Terwijl synagogen en moskeeën sinds de reeks aanslagen in Frankrijk in 2015 onder strenge bewaking staan, is de beveiliging van kerken niet zichtbaar verscherpt.

De gijzeling komt anderhalve week na de dood van 84 mensen door een aanslag met een vrachtwagen in Nice. De Franse politie heeft in verband daarmee maandag opnieuw twee mensen aangehouden op verdenking van het verlenen van logistieke hulp aan de dader. Al eerder zijn vijf mensen gearresteerd. Zij zijn aangeklaagd wegens aan terreur verbonden misdrijven.

De nieuwe arrestaties komen op een moment dat in Frankrijk een fel debat woedt over de vraag of er wel voldoende politie aanwezig was ter beveiliging. Op 14 juli kwamen 84 mensen om het leven toen Bouhlel over een lengte van twee kilometer op mensen inreed die op de beroemde Promenade des Anglais hadden staan kijken naar het traditionele vuurwerk op deze Franse feestdag.

Bouhlel had zijn steun uitgesproken voor Islamitische Staat en IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor deze aanslag, maar de politie heeft nog geen directe link tussen Bouhlel en IS kunnen vaststellen.