Justitie

Baybasin uit cel verhuisd na demonstratie

De voor moord en drugshandel tot een levenslange gevangenisstraf veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin is vannacht per helikopter van de gevangenis in Heerhugowaard overgebracht naar een gevangenis in Vught. De overplaatsing van de gedetineerde – die al achttien jaar vast zit – zou volgens justitiële bronnen zijn gebeurd nadat afgelopen zaterdag actievoerders met een vliegtuigje met een lint met de tekst ‘Free Baybasin Now’ over zijn gevangenis vlogen. Dit najaar beslist Diederik Aben, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, of er een nieuw proces moet komen in de zaak-Baybasin. De man zegt ten onrechte vast te zitten. Het Openbaar Ministerie zou volgens hem gebruik hebben gemaakt van door de Turkse geheime dienst gemanipuleerde telefoongesprekken. (NRC)