‘Ik kan simpelweg niet stilzitten’

Verdienen en Uitgeven Rachelle Leerling (21) is student communicatie- en informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast heeft ze haar eigen communicatieadviesbureau. Ze woont op kamers in Utrecht.

Foto Bram Budel

IN

‘Mijn vader is ook ondernemer, dus toen ik een jaar geleden stage liep bij Elsevier Media en besefte dat ik dat werk ook kon aanbieden als dienst, dacht ik: waarom niet? Ik had al veel bijbanen gehad, dus deed ik liever werkervaring op in een richting die ook goed zou staan op mijn cv. Zodoende begon ik mijn eigen communicatiebureau. Het is me niet gelukt Elsevier Media als klant te krijgen, maar ik heb al wel een aantal andere opdrachten gehad.

„Ik kan nu alles wat ik op mijn opleiding heb geleerd toepassen, en leer mezelf daarnaast ook dingen aan. Hoe je als bedrijf het beste vindbaar bent op Google bijvoorbeeld, dat zoek ik dan online op. Met vallen en opstaan leer ik steeds wat bij. Via sociale media als Facebook en LinkedIn kom ik bovendien gemakkelijk in contact met andere jonge ondernemers. Van elkaar steek je ook een hoop op over het runnen van een eigen bedrijf.

„Naast Chelle Media geef ik bijles Nederlands aan expats, ben ik student-assistent aan de Universiteit Utrecht, zit ik in het bestuur van de Carrièredag van de universiteit en pas ik een paar keer per maand op. Het is wel druk, maar ik kan simpelweg niet stilzitten. Ik doe zoveel mogelijk ervaring op. Volgens mij werkt het alleen maar in mijn voordeel als ik straks voor mijn master naar de Rotterdam School of Management ga. Dan kan ik laten zien dat ik al best wat kennis heb van het managen van een eigen onderneming en diverse projecten.”

UIT

‘Ik woon met drie andere meiden op kamers in Utrecht en kan de huur gemakkelijk betalen van mijn studiebeurs. Daarnaast heb ik nog wat kosten aan boodschappen en uitgaan, maar verder kan ik mijn geld opsparen. Op dit moment zit ik bijvoorbeeld in Praag om twee weken lang lessen over projectmanagement te volgen. Het leek me wel handig daar meer over te leren voordat ik in september 2017 aan mijn master begin. En Praag is een hele leuke stad.

„Ik was er toevallig net op vakantie geweest met mijn vriend. Het was prachtig weer, we hebben veel gelopen en lekker gegeten en heel veel bier gedronken. Per persoon waren we zo’n 500 euro kwijt voor een week, dus dat is niet duur. We hadden deze trip al geboekt toen bleek dat ik de opleiding óf in Utrecht, óf in Praag kon volgen. Nou, toen wist ik het wel. Praag is groot genoeg om telkens nieuwe dingen te ontdekken en er wordt goed Engels gesproken, dus ik vind het helemaal niet erg hier langer te zitten.

„Ik geef af en toe geld uit aan kleding, maar wat dat betreft houd ik me wel aardig in. Ik vind sparen voor nuttigere dingen logischer. Met vriendinnen spreek ik graag af om wat te eten, dat doen we meestal bij elkaar thuis. Daarna pakken we nog een terrasje of eten we ergens ijs. Met mijn studentenkaart kan ik doordeweeks gratis reizen met het openbaar vervoer en aan sport doe ik niet, dus ik leef op het moment best goedkoop.”

Lees ook de Verdienen en Uitgeven van vorige week: ‘Aan mijn volgende trip wil ik niet meer dan 4.000 euro uitgeven’