Huurprijzen vrije sector blijven stijgen

Met name in de Randstad stijgen de prijzen door een tekort aan huurhuizen voor middeninkomens.

Foto Koen Suyk/ANP

Het huren van een woning in Nederland blijft duurder worden. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn de prijzen van al dan niet gemeubileerde huurwoningen in de vrije sector in het tweede kwartaal van 2016 met 6,2 procent gestegen.

Gemiddeld betaal je in Nederland nu zo’n 13,50 euro per vierkante meter per maand, zo blijkt uit cijfers van Pararius, naar eigen zeggen het grootste digitale platform voor huurwoningen. Vorig jaar lag de prijs nog op iets meer dan 12,50 euro per vierkante meter per maand. In de grote steden stegen de huurprijzen het hardst. Zo namen de prijzen in Rotterdam (+6,9 procent) en Amsterdam (+6,3 procent) harder toe dan het landelijk gemiddelde. Volgens Pararius lag de prijs in Rotterdam met 14,22 euro per vierkante meter per maand nog nooit zo hoog.

De duurste stad om te huren blijft Amsterdam met een gemiddelde huurprijs van 21,98 euro per vierkante meter per maand, al dook de huurprijs in de hoofdstad voor het eerst sinds twee kwartalen weer onder de 22 euro. Na Amsterdam volgen Utrecht (15,35 euro) Den Haag (14,46 euro) en dus Rotterdam.

Lees ook over het woningtekort in Amsterdam: Amsterdam heeft haast. Meer huizen!

Goedkoop huren kan in Friesland

Sinds 2010 is het steeds duurder geworden om te huren in de vrije sector. De prijzen zijn sindsdien toegenomen met een gemiddelde van 1,8 procent per jaar. Met name de laatste twee jaar ging het hard; sinds het tweede kwartaal van 2014 tot nu stegen de huurprijzen met gemiddeld 4,3 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar bleken de huurprijzen ook al met ruim zes procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder omhoog te zijn gegaan.

De huurprijzen stijgen vooral hard in de provincies Noord-Holland (gemiddeld 19,54 euro per m² per maand), Zuid-Holland (13,48 euro) en Utrecht (13,22 euro). In Noord-Holland namen door de toenemende vraag naar huurwoningen in de hoofdstad ook de huurprijzen in omliggende gemeentes toe. Buiten de Randstad blijft de prijs per vierkante meter nagenoeg gelijk, op een kleine stijging in een aantal steden na. Wie het minst wilt betalen kan het beste in Friesland huren, waar de prijzen het laagst zijn met 8,17 euro per m² per maand.

Middeninkomens

Volgens Pararius, dat zegt jaarlijks meer dan 70.000 woningen via de site te verhuren, worden de hoge huurprijzen in de vrije sector veroorzaakt door een groot tekort aan huurwoningen voor middeninkomens. Voor veel van deze mensen is hun inkomen te hoog om in aanmerking te komen voor sociale huurwoningen, maar te laag om een huis te kopen. Steeds meer mensen willen bovendien in de stad wonen en zijn volgens het platform steeds vaker op zoek naar een flexibele woonoplossing omdat ook werk en inkomen steeds flexibeler wordt.

In Nederland telt de vrije sector huurmarkt in totaal ongeveer 326.000 woningen. Zo’n een op de twintig woningen is een huurhuis in de vrije sector, terwijl acht op de twintig woningen sociale huurwoningen zijn. De rest zijn koopwoningen. Pararius pleit voor een evenwichtigere verdeling van sociale huurwoningen en huurhuizen in de vrije sector. Volgens het platform is het aantal sociale huurwoningen nergens ter wereld zo groot als in Nederland.

Lees ook over de problemen op de Nederlandse woningmarkt: Debat brengt oplossing voor scheefwonen nog niet dichterbij

In februari van dit jaar stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel van minister Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) die de doorstrooming in de huurmarkt moet verbeteren. Daardoor moet er een beter passend aanbod van huurwoningen komen in zowel de sociale als de vrije huursector. De wet voorziet met name in de doorstromingen van scheefwoners; volgens de minister verdienen minstens een half miljoen huishoudens te veel om in de sociale huurwoning te blijven waarin ze nu zitten. De eerste wijzigingen volgens de nieuwe wet zouden deze maand moeten ingaan.