Hoop op hervatting vredesoverleg Syrië

De speciale VN-gezant voor Syrië denkt na een ontmoeting met Rusland en de VS dat er eind augustus een derde ronde kan beginnen.

Staffan de Mistura op archiefbeeld.
Staffan de Mistura op archiefbeeld. Foto Tobias Schwarz / AFP

Eind augustus moeten het Syrische regime en de oppositie bij elkaar komen voor een nieuwe ronde van vredesbesprekingen. Die hoop heeft Staffan de Mistura, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, dinsdag uitgesproken. Hij was in Genève waar hij sprak met hooggeplaatste Russische en Amerikaanse diplomaten.

Volgens De Mistura ging het gesprek over hoe Rusland en Amerika denken over het staken van gewelddadigheden tussen regime en oppositie, het hervormen van het politieke systeem van Syrië en de toegang van Syriërs tot humanitaire hulpgoederen.

Sinds april, toen een tweede ronde van besprekingen mislukte, ligt het vredesoverleg stil. Het leidde ertoe dat in mei de hoofdonderhandelaar van het Hoge Onderhandelingscomité (HNC), waar de belangrijkste oppositiegroepen in verenigd zijn, opstapte. Mohammed Alloush vond de gesprekken “tijdsverspilling”. Er was volgens hem amper sprake van het verbeteren van de situatie op de grond.

Aanpak van Jabhat al-Nusra

Sindsdien is er enige toenadering geweest tussen Rusland en de VS om de onderhandelingen weer op gang te krijgen. Ministers van Buitenlandse Zaken Lavrov en Kerry ontmoetten elkaar meerdere malen, onder meer in Moskou. Dinsdag spraken ze elkaar in Laos, waar een top van Aziatische landen aan de gang is.

Beide landen zijn het onder meer niet eens over de aanpak van Jabhat al-Nusra, een afdeling van Al-Qaeda in Syrië. De groep bevindt zich tussen andere, meer gematigde, groeperingen die Amerika niet wil aanvallen, maar Rusland wel.

Het slagen van een staakt-het-vuren is grotendeels afhankelijk van afspraken tussen Rusland en de VS over hoe om te gaan met die situatie. Bij de wapenstilstanden die tot nu toe zijn afgesproken, is er altijd sprake van geweest dat IS en Jabhat al-Nusra wel aangevallen mochten worden. De VS hebben Rusland aangeboden militaire inlichtingen uit te wisselen en eventueel gezamenlijk operaties uit te voeren.