‘Hooggeplaatste IS-strijder in Afghanistan gedood’

Saad Emarati zou zijn gedood bij een anti-IS-actie, een aantal dagen na een aanslag in Kabul waarbij 81 doden vielen.

Afghaanse veiligheidstroepen tijdens een anti-IS-actie.
Afghaanse veiligheidstroepen tijdens een anti-IS-actie. Foto Noorullah Shirzada NOORULLAH SHIRZADA

Afghaanse troepen claimen dat ze een belangrijke leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Afghanistan gedood hebben. Dat meldt de BBC. Saad Emarati zou zijn gedood tijdens een anti-IS-actie in het district Kot, in de oostelijke provincie Nangarhar, waar IS grotendeels de macht heeft.

De actie vond een aantal dagen plaats na een van dodelijkste aanslagen in Kabul in jaren, gepleegd door IS. Daarbij vielen 81 doden. Naast Emarati zouden nog meer dan 120 militanten gedood zijn door Afghaanse troepen.

Emarati was ooit aangesloten bij de Talibaan. Maar in 2013 werd hij uit die groep verbannen omdat hij op eigen houtje acties zou hebben ondernomen. Hij was daarna korte tijd actief bij de Pakistaanse Talibaan. In 2015 zwoer hij met een tiental andere ex-Talibaan trouw aan IS.

Lees ook het stuk van onze correspondent Joeri Boom over IS in Afghanistan: IS laat tanden zien in Afghanistan

Rivaliteit met Hazara’s en Talibaan

De bomaanslag van afgelopen zaterdag was de eerste grote van IS in Kabul. Doelwit waren Hazara’s, leden van een shi’itische bevolkingsgroep, die op dat moment protesteerden tegen de regering. De Talibaan, net als IS sunnieten, wijzen aanslagen tegen shi’ieten af, maar IS beschouwt hen als ketters.

Over IS in Afghanistan is niet al teveel bekend. Er zijn waarschijnlijk zo’n 8.000 leden, schatten internationale experts, en nog zo’n 3.000 in Pakistan. Samen vormen zij IS-Khorasan. Khorasan is een gebied dat genoemd wordt in de Koran en delen bestrijkt van Afghanistan, Pakistan, Iran en Tadzjikistan. Leider is Hafiz Saeed Khan, die ondanks verschillende drone-aanvallen van de VS, nog in leven is.

De Talibaan en IS zijn rivalen en vechten een harde strijd uit met veel doden. Het kalifaat van IS wordt niet door de Talibaan erkend, andersom erkent IS het door de Talibaan in Afghanistan uitgeroepen emiraat niet. Door toedoen van de Talibaan is de aanwezigheid van IS grotendeels beperkt tot de provincie Nangarhar.

Ook de Hazara’s vechten tegen IS en niet alleen in Afghanistan. Er zouden in Syrië zo’n 20.000 Hazara’s meevechten met Iraanse eenheden, die aan de zijde van het regime van Assad staan.