Eén dader moord Franse kerk geïdentificeerd

Het gaat om de 19-jarige Adil Kermiche die tweemaal naar Syrië probeerde te reizen en voorwaardelijk vrij was.

Aanklager Francois Molins tijdens de persconferentie.
Aanklager Francois Molins tijdens de persconferentie. Foto Geoffroy van der Hasselt / AFP

De Franse autoriteiten hebben één van de twee terroristen geïdentificeerd die dinsdag ten zuiden van Rouen in een kerk een terroristische moord pleegden. Ze sneden een geestelijke de keel door en hielden anderen gegijzeld. De geïdentificeerde dader is de 19-jarige in Frankrijk geboren Adil Kermiche. Wie tweede dader is, is nog onbekend.

Lees ook de reportage van onze correspondent Peter Vermaas: Aanslag op kerk schokt Fransen

Volgens terrorismeprocureur François Molins heeft Kermiche tot tweemaal toe geprobeerd naar Syrië af te reizen. In maart 2015 werd hij in Duitsland aangehouden toen ontdekt werd dat hij met een identiteitsbewijs van zijn broer naar Syrië wilde gaan. Twee maanden later werd hij in Turkije opgepakt met een paspoort van zijn neef.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Een van de twee daders is geïdentificeerd als de 19-jarige Adel Kermiche, bevestigde terrorismeprocureur Molins zojuist.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Kermiche had inderdaad een enkelband en had toestemming zijn huis te verlaten tussen 9.30-12.30u doordeweeks en tussen 14h-18u in t weekend.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hij heeft in 2015 twee keer vergeefs geprobeerd in Syrië te komen, maar kwam in maart vervroegd vrij.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Procureur Molins zei ook dat een van de daders een nepbomgordel droeg. De ander had een “kookwekker in aluminiumfolie” in de hand.

In maart kwam Kermiche voorwaardelijk vrij. Hij droeg een enkelband en het was hem toegestaan slechts enkele uren per dag zijn huis te verlaten. De aanval dinsdag vond plaats op een moment dat zijn band tijdelijk was uitgeschakeld.

IS

De aanslag in het plaatsje Saint-Etienne-du-Rouvray is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. Naast de geestelijke kwamen ook de twee terroristen om. De politie schoot hen dood. Een andere gegijzelde die gewond raakte, is inmiddels buiten levensgevaar.

IS heeft volgelingen eerder opgeroepen Franse kerken aan te vallen. In 2015 werd een Algerijn op het nippertje aangehouden, vlak voordat hij van plan was een aanslag te plegen in een katholieke kerk in Villejuif, een voorstad van Parijs.