Dumoulin toch naar Rio voor de Spelen

Onzeker is nog of hij daadwerkelijk kan deelnemen aan de wedstrijden. Dumoulin liep in de Tour een botbreuk op.

Tom Dumoulin na zijn val in de Tour.
Tom Dumoulin na zijn val in de Tour. Foto Joris Knapen / ANP

Tom Dumoulin reist zaterdag toch af naar Rio voor de Olympische Spelen. Dat meldt zijn ploeg Giant-Alpecin dinsdagavond. Gevreesd werd dat hij verstek moest laten gaan vanwege een botbreuk die hij opliep in de Tour de France. Onzeker is nog of hij kan deelnemen aan de wedstrijden.

Dumoulin noemde de Spelen zijn belangrijkste doel voor dit jaar. In de Tour won hij een zware bergetappe en een tijdrit. Die laatste zege, waarbij hij aanzienlijk beter presteerde dan belangrijke concurrenten als Tony Martin, maakt hem topfavoriet voor een overwinning in Rio.

De juiste kant op

Volgens de ploeg gaat het herstel “de juiste kant op”. Zaterdag vertrekt hij met TeamNL naar Rio, waar bekeken wordt of de breuk voldoende hersteld is om deel te kunnen nemen aan de wegwedstrijd en de tijdrit. In de verklaring van de ploeg toont arts Anko Boelens zich optimistisch:

“De genezing verloopt heel goed. Zoals bekend heeft Tom een spaakbeenbreuk; het is een nette breuk, niet in het gewricht en zonder ontwrichting. Hij heeft een op maat gemaakte spalk om de fractuur de mobiliseren voor een goed herstel. We hopen dat hij de komende week op deze manier de komende weken vooruitgang blijft boeken zodat hij op tijd klaar is om beide wedstrijden pijnloos, zonder spalk, te kunnen rijden.”

Teleurgesteld

Ook Dumoulin zelf heeft, na voor een zekere teleurstelling gevreesd te hebben, in toenemende mate hoop op een deelname aan de Spelen:

“Het was een enorme teleurstelling om in de Tour af te moeten stappen. (…) Het geloof dat Rio nog steeds haalbaar was, werd gisteren sterker nadat ik mijn spalk kreeg aangemeten en ik mijn training voorzichtig kon hervatten met een rustig proefritje.”

Dumoulin plaatste op Twitter een filmpje van zijn fietsrit:

De tekst gaat verder na het filmpje.

Dumoulin laat wel weten dat zijn voorbereiding door zijn val “anders dan gepland” is verlopen:

“In plaats van te herstellen van een volledige Tour en ontspannen thuis de laatste training af te ronden voordat ik zou afreizen naar Brazilië, ga ik nu naar het ziekenhuis voor controles en om spalkjes aan te meten. Maar nu ik met nog bijna twee weken te gaan goede medische zorg krijg, met een spalk en speciale oefeningen, ga ik er voor.”