documentaire

2Doc: The boy MirNPO 2, 23.35-0.30u.

De Britse filmer Phil Grabsky leerde In 2001 de Afghaanse jongen Mir kennen. Na zijn documentaire The Boy Who Plays on the Buddhas of Bamiyan besloot hij om Mir tien jaar lang te volgen, tot hij ongeveer achttien jaar zou zijn (niemand weet zijn exacte leeftijd). Een beetje zoals de dramafilm Boyhood dus, maar dan in een zeer turbulent land dat wordt geteisterd door oorlog en armoede. De documentaire begint in 2002, kort na de val van de Taliban. Mir woonde op dat moment in een grot in Bamiyan, vlakbij de plek waar de Taliban reusachtige Boeddhabeelden hadden opgeblazen. Later kon hij met zijn familie verhuizen. We zien Mir opgroeien en veranderen. Hij wordt zich meer bewust van de echte wereld en zijn situatie. Eerst wil hij graag leraar of zelfs president worden, maar hij moet zich vooral bezighouden met overleven. Zijn vader wil graag dat Mir een goede opleiding krijgt, maar hij heeft ook hulp nodig met werk op het land. Grabsky vertelde in The Guardian over zijn documentaire en de verantwoordelijk die hij voelde: „Door te filmen, ben ik onderdeel geworden van zijn leven. Ik hoop dat hij de kansen krijgt die hij verdient.”