Directeuren verpleeghuizen op ‘zwarte lijst’ verdienen meer dan de norm

Zeven van de elf bestuurders van slecht presterende zorginstellingen verdienen meer dan de balkenendenorm.

Een bewoonster met verpleegsters in een locatie van Stichting IJsselheem Holding, een van de elf verpleeginstellingen op de zwarte lijst.
Een bewoonster met verpleegsters in een locatie van Stichting IJsselheem Holding, een van de elf verpleeginstellingen op de zwarte lijst. Foto Robin van Lonkhuijsen

Directeuren van verpleeghuizen die eerder deze maand op een ‘zwarte lijst’ werden geplaatst, verdienen vaker boven de balkenendenorm dan directeuren van goed presterende verpleeghuizen. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Volkskrant uitgevoerd heeft. Zeven van de elf bestuurders waar de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) zich zeer grote zorgen over maakt, verdienen meer dan de balkenendenorm. De directeur van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) verdiende in 2015 met 230.000 euro het meest.

Lees ook: Is de zorg hier slecht? Nee, we zetten niet genoeg vinkjes

Sinds dit jaar mogen bestuurders van (semi)publieke instellingen niet meer verdienen dan een ministersalaris, à 178.000 euro per jaar. Voorheen lag die norm op 130 procent van een ministersalaris. Zorginstellingen hebben zeven jaar de tijd gekregen om hun salarissen te verminderen. De directeur van het Rotterdamse verpleeghuis Laurens, die ook boven de norm verdiende, is inmiddels opgestapt. Hij zal geen gebruik maken van een vertrekregeling.

Verouderde gegevens

De lijst van verpleeghuizen die onder toezicht zijn geplaatst, werd eerder deze maand openbaar gemaakt. In totaal staan er 150 instellingen op de lijst. De elf slechtst presterende verpleeghuizen zijn onder ‘intensief vervolgtoezicht’ geplaatst. Staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) wilde door naming en shaming de kwaliteit van de zorg verbeteren, maar er kwam veel kritiek op de publicatie van de lijst. Zorginstellingen herkennen zich niet in de kritiek en vinden dat ze onnodig in negatief daglicht zijn komen te staan. Daarbij bleek vorige week dat de lijst gebaseerd is op informatie uit maart. In acht van de elf verpleeghuizen was de zorg al sterk verbeterd voordat de lijst gepubliceerd werd.

Lees ook: Verpleeghuizen op zwarte lijst waren al verbeterd