Dekkingsgraad

Pensioenfondsen in problemen

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er afgelopen kwartaal opnieuw slechter voor komen te staan. Inmiddels geldt voor 6,5 miljoen werknemers en gepensioneerden dat het pensioenfonds waarbij zij zijn aangesloten een dekkingsgraad heeft die onder het wettelijk vereiste minimum ligt. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag gemeld.

Er wordt al een tijdje gewaarschuwd dat veel mensen binnenkort te maken kunnen krijgen met verlaging van hun pensioen, omdat de pensioenfondsen veel last hebben van de lage rente. DNB zei in mei al dat er volgend jaar voor 1,8 miljoen Nederlanders een beperkte korting dreigt als de situatie de komende tijd niet verbetert.

Of kortingen of andere maatregelen nodig zijn, hangt af van de hoogte van de zogeheten beleidsdekkingsgraad eind dit jaar. Deze graadmeter, die aangeeft in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen, lag eind tweede kwartaal gemiddeld op 99,6 procent. Dat is 2,3 procentpunt lager dan drie maanden daarvoor.

Bij een dekkingsgraad die onder de 100 procent ligt, heeft een pensioenfonds niet voldoende geld in kas om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het niveau waarop de fondsen volgens de regels zouden moeten zitten ligt op of iets boven 104,2 procent. Vorig jaar juni lag de dekkingsgraad nog boven 107 procent. (ANP)