Cybercrime

Aanpak van criminelen die computers ‘gijzelen’

Een team bestaande uit Europol, de Nederlandse politie en cyberbeveiligers Intel Security en Kaspersky Lab richt zich op het bestrijden van ransomware; kwaadaardige software die computers en mobiele apparaten van slachtoffers binnendringt en hun data versleutelt. Daarna eisen criminelen losgeld voor de ‘gegijzelde’ bestanden. De software komt vaak op computers terecht na het openen van een mailbijlage die de criminelen hebben gestuurd. Volgens Kaspersky Lab is het aantal cyberaanvallen met ransomware in Europa in een jaar met 550 procent gestegen. In Nederland groeide dit in een jaar van 814 naar 9.967 gevallen. Het samenwerkingsverband No More Ransom adviseert op zijn website om nooit te betalen, en biedt hulp bij het terugvinden van geblokkeerde gegevens. (NRC)