Criterium

Froome in Friesland

Hij hield zich gedeisd in het peloton, liet Bauke Mollema het initiatief nemen. Tot de finish in zicht kwam. Toen toonde Chris Froome zich ook in de profronde van Surhuisterveen de beste. Zijn derde prijs in drie dagen. Profrenners stappen doorgaans na de Tour direct weer op de fiets voor de financieel aantrekkelijke wielercriteriums in Nederland en België. Zo kon het dat Chris Froome zich twee dagen na zijn overwinning in Parijs, opnieuw in het geel hees, in een slaapkamer in een Fries dorp, voor vijftig rondjes ‘om de kerk’. „Ik ben moe, maar blij om hier weer terug te zijn.” In 2013 reed hij ook in Surhuisterveen, toen hij tweede werd achter Bauke Mollema. Dit jaar waren de rollen omgedraaid. Na vijftig rondjes ging Froome er met de gouden fiets vandoor. Mollema werd tweede.