Chauffeur verongelukte zelfrijdende auto reed te hard

Dat is de eerste voorlopige conclusie van de National Transportation Safety Board, die het eerste dodelijke ongeval met een zelfrijdende auto onderzoekt.

De schade aan de verongelukte Tesla.
De schade aan de verongelukte Tesla. Foto NTSB

Een 40-jarige automobilist uit Florida die in mei omkwam terwijl de automatische piloot-functie van zijn Tesla-voertuig aanstond, heeft te hard gereden. Dat blijkt uit de eerste voorlopige conclusies van de National Transportation Safety Board (NTSB), die het ongeval onderzoekt. De man reed 74 mijl (118 kilometer) per uur, waar 65 (104 kilometer) was toegestaan. Of dat ook de oorzaak van het ongeval is, zegt de NTSB niet.

Het ongeluk is het eerste met dodelijke afloop met een Tesla waarvan de autopilot aanstond. Een vrachtwagen reed haaks op de rijrichting van de man een kruising op een autoweg over. De man schampte met zijn Model S de onderkant van de aanhanger van de truck en kwam uiteindelijk aan de andere kant tot stilstand, nadat hij een paal ramde. De batterij die de motoren aanstuurt, raakte los door het raken van de vrachtwagen.

Lees ook: Wat als je met een zelfrijdende auto botst?

Autopilotfuncties stonden aan

Zowel de man als de autopilotfunctie hebben de vrachtwagen niet opgemerkt volgens Tesla, omdat de witte aanhanger van de vrachtwagen door het felle zonlicht niet goed afstak tegen de lucht. Over die verklaring heeft de NTSB geen uitspraken gedaan. Er stonden meerdere autopilotfuncties aan: zowel de functie die de snelheid van de auto afhankelijk van het verkeer aanpast, als de functie die de auto van baan kan laten veranderen.

Voor elektrische autofabrikant Tesla betekende het ongeluk flinke imagoschade. Tesla zegt dat de veiligheid juist vergroot wordt door het gebruik van de autopilot.

Over het ongeluk zei Tesla-topman Elon Musk:

“Als je de functie goed gebruikt is hij nu al veiliger dan een menselijke chauffeur. Het is moreel onverantwoord om ermee te stoppen uit angst voor slechte pers.”

Zo’n 25.000 automobilisten beschikken over het systeem, dat zich officieel nog in de testfase bevindt. Tesla zegt dat er al meer dan 200 miljoen kilometer met de autopiloot in Model S-auto’s is gereden.