Brits EU-voorzitterschap uit de planning geschrapt

Estland neemt de periode over en de andere landen schuiven een half jaar op. “Done and dusted”, twitterde de huidige voorzitter.

Vlaggen onder het logo van de huidige EU-voorzitter, Slowakije.
Vlaggen onder het logo van de huidige EU-voorzitter, Slowakije. Foto Francois Lenoir / Reuters

Niet het Verenigd Koninkrijk, maar Estland is in de tweede helft van 2017 voorzitter van de Europese Unie. Nu de Britten er vanwege de ophanden zijnde Brexit tussenuit gehaald zijn, wordt het voorzitterschap van de andere landen een half jaar naar voren gehaald. Verder blijft de volgorde ongewijzigd.

Een van de mogelijke oplossingen voor het wegvallen van de Britten was dat de Maltezen drie maanden langer zouden blijven en de Esten drie maanden eerder zouden beginnen. Ook hadden de Belgen aangeboden het voorzitterschap over te nemen. Toch is dinsdag voor een andere optie gekozen. Het VK is simpelweg tot 2030 uit de lijst verwijderd. “Done and dusted”, twitterde het Slowaakse presidentschap.

Twitter avatar eu2016sk EU2016SK Done & dusted - decision on order of @EUCouncil Presidencies. Important clarity for years to come. https://t.co/2C4zNf0dDJ

Hoewel de Britten officieel hun vertrek nog niet hebben aangekondigd, had premier May al gezegd van het voorzitterschap af te zien. Het was volgens NRC-correspondent Stephane Alonso al sinds het referendum geen serieuze optie meer:

“De Britten hadden er nog weinig zin in, je moet toch een onpartijdige voorzitter zijn. Dat is nogal moeilijk als je de club wilt verlaten.”

Lees meer over het Nederlandse voorzitterschap: Sobere voorzitter die meters maakte

De eerstvolgende keer dat Nederland aan de beurt is, is in de tweede helft van 2029.